Followers

Wednesday, 29 October 2014

My 1st babywearing event!


Last weekend, 11/10/2014 dpt jgk join event yg dianjurkan oleh group Northern Babywearers sempena international babywearing week 2014 (IBW2014)...
Luckily, event ni dipadamkan kat Queensbay Mall Penang... So, dptla aku join...
Kalo buat jauh2, kebarangkalian nk join tu agak rendah la... Haha...
Actually, 21/9 aritu pon ada gathering kat queensbay tp mase tu aku join rombongan merisik ke weng dalam, kedah nun utk abg aku... So, xdptla join mase tu...

Dlm pkul3 kami semua berkumpul kat depan coffee bean... Aku smpai dlm 3.15 camtu tp nasib baik still xmula lg & semua pon masih tggu2 org lain jgk... Say hai2, salam2 & sempat la amik2 gambo dulu... Gambo tu yg penting ye tuan2 & puan2 sekalian... Hehe... 





Sempat jgk berkenalan & bergambar dgn mommy yg guna ssc boba 4g tweet jgk...




Acara yg dijalankan lpas tu ialah babywearing walk.... Rayyan sedap je tido sepanjang walking session tu sbb mmg time tido dia... Tujuan walk tu utk spread awareness la kat public ttg kebaikan babywearing & juga utk exposed org ramai ttg kepentingan safe babywearing iaitu dgn guna proper baby carrier dll... Mase walk2 tu sempat jgk aku & adik aku bergambar dgn watkan hantu utk promosi movie seram tajuk seventh kot kalo xsalah...



Pastu ada sharing, testing, 'royan-ing' & 'Raba-ing' session with all the participants...
Aku sempat la try test 3 jenis woven wrap dgn 3 carry styles yg berbeza...
Mmg best sgt & rase mmg kena menabung utk beli wrap pulak pasni...
Ring sling ada satu je haritu kalo x salah so aku pon xsempat nk cuba...



Event tu berlangsung dlm 2 jam lebih jgk la... Masuk jam kedua anak2 aku mula buat perangai & dh mula boring... 


Bergambar dgn azreen... 1st person yg aku tgk buat demo wrap depan aku mase open house raya puasa yg lepas... Few days lpas tu baru beli boba 4g tweet ni... :)





Gambar lagiiiii.....




Walaupon anak2 dh mula meragam tp gigih jgk nk tggu smpai abes sbb tggu Lucky Draw...
Alhamdulillah, mmg aku antara 7 org yg bertuah dpt hadiah... 1st time join dpt pulak hadiah lg... Mmg happy sesgt ler... Sebelum dpt hadiah aku kena wat practical test dulu... Legaaaa sgt sbb lulus! :)



With kak min @ Jessie Chew, organizer event merangkap org yg tlg register nama utk aku... 
TQ sis! Ape2 pon ilmu yg dapat drpd event ni lg berharga... Seriously! :)


Agak2 aku dpt ape ek? Set Safi??? No no no no no...



Taraaaaaa.... I won this!


Produk2 rambut brand WELLA... 1st time hoiii pakai set2 gini... Walaupon produk ni khas utk colored hair, tp hentam saje lahhh... Wangi semerbak la rambut mak pasni... Kui3... Produk ni pon worth rm168... So, thanks a lot to the sponsor, sis aisyah... Ade yg dpt brg2 baby, produk muka & mcm2 lg laaa... Plg best hadiah utama... Dpt boba 4g tajaan aboo family... Aku dpt yg ni pon dh Syukur Alhamdulillah... :)

Hopefully, pasni dpt join lg event2 pasal babywearing... Ni pulak pic2 ktorg jalan2 lpas event tu selesai...



That's all for now... Happy Babywearing u ols... Tata~












Wednesday, 27 August 2014

Izzul Rayyan is ONE! 26 June 2014... :)




Kikiki...
Nmpknya mmg la aku semakin 'rajin' mengapdet belog...
Ntah laaa... Mood xdak... Busy pon iye...
Malas sudah pasti... 
Xpela, at least sekali sekala dpt update pon ok la... :)

Kali ni nk cerita pasal besday Rayyan pulak...
Besday Rayyan yg pertama jatuh pd 26/06/14...
Sehari sebelum tu mama ada pi ke DIY...
So, ada la beli topi besday, Lego dll sikit utk bg Rayyan happy...
Tgh malam tu, kami anak beranak bernyanyi2 la utk Rayyan...
Nk celebrate & wat makan2 mase tu xboleh sbb hari sekolah...
Plus, mama tgh busy qada pose 30 hari...
Ramadhan dh dekat la katekan...
So, konon2 mcm plan nk celebrate lepas raya la...

        Selamat hari lahir yg pertama sayang mama, Izzul Rayyan...

  
   Bergembira, menyanyi2 & berjoget2 tgh malam sempena besday Rayyan...


     Gambar2 puteraku pada tarikh 26 Jun 2014... I love u sonshine!

   Gambar Rayyan semasa hari pertama dilahirkan vs selepas setahun...
    Itulah baju pertama yg Rayyan pakai... Smpai setahun muat lg... :)


                  Irsalina Qaisara setahun VS Izzul Rayyan setahun...
 Baju yg hampir sama, pose & tempat yg lebih kurg sama... Dua2 berCD...


     Yeayyyyy... My son, baby boy, beba mama aka Mat Ball dah setahun...
     Gigi masih lg 4 batang... Mama loves u a lot... U know it rite... Xoxo... 


Okla, itu jela yg boleh di share skrg...
Nnt2 ada masa nk story pasal belated birthday Rayyan + open house Raya 2014...
Tata... ^_^



Thursday, 24 July 2014

Hahaha... Penyakit M melanda...

Kui3... Seperti tajuk, nmpknye aku dh semakin malas nk mengupdate belog... 
Dah 2 bln lebih x tulis pape rupenye... Hahaha...
Mcm2 benda nk tulis sebenarnya tp malas ya ampuuuunnnn...
Busy pon sama sebenarnya...

Skrg Rayyan dh setahun... Lg 2 hari je dh setahun sebulan...
Kakak irsa pulak dh 2y8m...
Dua2 makin lasak, dua2 makin banyak akai...
Penat mama melayan & dok kejar kome hari2...
Sampai dh selim jgkla mama skrg ni...
Latest timbang semalam berat mama tinggal 58kg je...
Ringan la jgk tu compare dgn berat yg plg konsisten after kawen iaitu 68kg...
Hahaha... Plg ringan pon mase sek men rasenye 55kg...
Mase kawen plk 56kg... Tu pon jenuh diet n mnum jusmate5 bagai... Kui3...
Selain drpd tu, time matrik ke, maktab ke mmg xpernah la dpt 5 series camni...
So, tahniah la jgk utk mama... Harap2 dpt maintain...
Rasenye boleh turun berat ni sbb fully BF dua2 anak kot...
plus ganti pose sebulan, plus puasa Ramadhan plk ni kan.... :)

Ni just nk selit pics anak2...
Nak tulis pnjg2 xsempat...


         Muhammad Izzul Rayyan already 1 year old! Yeayyyyy....

    Irsa setahun VS Rayyan setahun.... Mama loves u both so much!!!



     Kakak Irsa yg solehah, ayu dan cantik manis sentiasa... :)

       Anak2 dgn barang2 yg mama dpt sempena menang contest AEON lg... Syukur.... :)



Thursday, 15 May 2014

Rayyan dh 10 bulan ++... Yeayyy!!!

Ok, ni nak buat short entry je... Konon...
Rayyan dh tumbuh gigi sehari sebelum genap 10 bln...
Hari Jumaat, 25/4/14 bersamaan hari pengkebumian Cu Nora, gigi bawah adik pon muncullah sebatang... Selang 3 hari, lg sebatang pon tumbuh... :)
Kakak irsa dulu mase 11 bln bru gigi bawah naik 2 btg sekaligus... :)



Adik pon semakin lasak xhengat...
Masuk 10 bln try bg cauliflower habis elergik teruk...
So, setakat ni barli, cheddar cheese & cauliflower mmg NO NO NO!


Dlm pic xketara tp kalo real mmg terukla nmpk ruam2 naik penuh kepala... Huhu, sian adik...


Sejak2 ada gigi, makin aktif la adik menggigit...
Ok, mmg mama la mangsa utama kannnn...
Gigit2, tarik2 pastu sengih2...
Adoila anaaaakkkk...
Sakit tau x... Tp tgk dia sengih2 xjd nak marah...



Pastu, start cuti hari wesak 13 Mei 2014 adik dh boleh merangkak secara betul...
Sebelum ni mcm menyusur ke menjulur ke ntah panggilannya...
Tp mmg ala2 komando la laju dia mengemop umah sebelum ni...
Skrg dh merangkak tp dh penat je terus merayap mcm sebelum ni...
Sbb lg laju dh merangkak kot kan... Hehehe...
Adik pon dh mula menapak 2-3 small baby steps...
Bangun sendiri, meniti kat kerusi & rak TV tu mmg dh lama lulus...
Nak menapak sendiri je blom lg...
Cepat dikkkk, kakak irsa dlu pon 10 bln dh menapak & merangkak sekaligus...
Dh dpt kaki nnt lg ligat la dua beradik ni buat keje depa... Hehe...


Haaa, hari ni pulak on the way pi umah ibu pg td mama ajar irsa 'apa agama kita?' pulak...
Ulang2 bnyk kali td & dia dh boleh ingat la - ISLAM
Siapa Tuhan kita? & Siapa Nabi kita? mmg Irsa dh passed!
Tp still akan tnya hari2 masa dlm kete...
Laju je dia jawab ALLAH & Nabi Muhammad... :)
Harap2 dialog mama hari2 dgn kakak secara xlangsung akan diserap oleh adik Rayyan...
InsyaAllah... Amiinnn...
Sesungguhnya, IBU la sekolah pertama anak2... 
Semoga mama dpt jd mama yg terbaik utk anak2 mama... Amiinnn... 
Love u both a lot!!! ^_^


Thursday, 17 April 2014

My babies at ward... Sihat itu NIKMAT!

Ok... Ni part 2 pasal anak2 yg tak sihat... 
Hari isnin 7/4/14 dlm pkul630 ktorg pon terus la ke bhgn kecemasan Hosp. Pulau Pinang... Tunjuk je referral letter drpd KK Jalan Perak terus je diorg suruh masuk ke tempat rawatan... Buatla semua prosedur, cerita pnjg lebar kt doktor, amik suhu dll... Seperti sebelum nimjgk, suhu kakak lg tinggi dr adik... Terus on the spot doc suruh insert ubat montot kat die... 

Disebabkan dh lama sgt xsihat, kakak pon kena jgk amik darah lg sekali & kena jgk buat x-ray utk tgk & cek ada ape2 yg serius ke x... Adik dh buat kt KKJP ptg td... Mase amik darah, irsa mmg mcm kena dera la & menjerit sekuat hati... Smpai 2-3 org la kena pegang dia walaupon badan dia dh mcm dibedung dgn cadar... Ptg td tgk adik, mlm dia pulak yg kena... Punye la dia terjerit2 membebel2 panggil mama & ckp aunty kepit & mcm2 lg la dia merepek... Hahaha... Mst tensyen org2 lain yg mmg tgh sakit dlm tu dgr jeritan dia... Lpas amik darah, irsa kena buat x-ray plak... Merasa la pulak papa pakai baju berat yg cover bhgn depan badan tu mase nk buat x-ray irsa... Mama dh rase mase bwk adik x-ray ptg td... :)



Dh siap semua tu, kami diarahkan tggu je kat luar bilik rawatan smpai doktor pggil semula & dihantar ke wad... Seperti yg dijangkakan mmg lama gile la menunggu... Tp nak wat camne kan... Dah nama pon GH, mmg lama la kena tggu sbb ramai org yg dtg utk dptkan rawatan... Kalo aku nak cepat, kena la pi hosp. Swasta... So, dh tau mmg anak2 xdak lg medical card so dok diam2 jela & tggu dgn sabar... GH ni bagus je jgk sbenarnya cuma mmg kena menunggu lama la...


Sementara tggu doc pggil, mmg irsa dok melilau la kuar masuk ruangan menunggu kat bilik kecemasan tu... Mulut dia xberhenti la dok ajak balik la, ajak pi jalan2 la ape la... Sbenarnye sbb takot kat doktor... Kui3.., tp tgk gaya dia sume org gelak sbb aktif semacam xnmpk mcm sakit pon... Dgn mulut yg potpet2 tu mmg la penat nk melayan dia... Time tu jgkla dia dok nk main gelungsur2 kat kaki mama... At last, lebih kurang pkul11 baru la dpt masuk wad C1... Fuhhhh, berjanggut menunggunye... Dptla diorg katil sebelah2... Mlm tu, papa balik umah... Mama la tido ngn diorg... Jenuh dok bergilir sbb dua2 tido mmg nk kena nenen... Last2, mengerekotla badan mama tido bersempit2 bertiga atas katil kecik tu... Huhuhu... Berkorban apa saja kekdahnye kannnn...


Ni dia gambaq dua beradik 'geng pink tagging'... Tag warna biru dh abes nurse kate...
Irsa tiap kali nmpk nurse & doc je mst menjerit... Mlm tu mase doc dtg cek pon dia boleh suruh tutup lampu & ckp xnk makan ubat bagai... Dok jerit kate ubat pedas la ape la... Aduhaiiii... 
Mst tension org2 lain dlm wad yg dh tido dgr dia melalak... Huhu...


Mlm tu mmg dok lap2 badan kakak sbb panas sgt... Adik suhu badan ok je & xda bg ubat mam dh pon sejak masuk wad... Just ubat antibiotik utk jangkitan kuman kt paru2 dia tu je...
Mmg kesian sgt tgk anak2 tak sihat camni... Irsa mmg jarang sakit tp sekali sakit mmg teruk... 
Rayyan pulak 1st time la demam lama2 camni... Sebelum ni setakat setengah hari je kalo demam lpas cucuk pon...


Rayyan during treatment... Kena buat nebuliser jgk tp sekali je... 
Kesian adik... Sayang adik...

Gelagat anak2 mase dlm wad... Hihihi... Mama bosan so keje amik gambo anak2 jela... :)

Ptg selasa tu tok wan, nenek & acu dtg melawat depa... 
Hurmmmm, semua pon dptla tgk betapa susahnya irsa nk mkn ubat...
Mmg dia akan luahkan balik... Try bg ubat biji, hancurkan & suap sekali dgn agar2 pon dia boleh luah sbb dia kate masam... Alahaiii, mmg susah nk lawan dgn budak cerdik camni... 
Mmg xleh nk tipu dia... Huhu...


Ni antara momen2 kakak mase ditahan dlm wad... 
Shekshi je sntiasa sbb nk bg suhu panas badan dia senang keluar... 

Ni pulak pose2 adik... Sian dia xbape selera nk makan sejak xsihat ni...
Tp nmpknya makin ok hari ni...


Muka teruja anak2 terutamanya kakak bile doc kate dh boleh balik...
Doc pon malas nk simpan kakak lama2 dlm wad sbb asyik dok jerit je kan... 
Kakak nk dok blkg sekali mase dlm kete... sedar2 je dia dh terlena sendiri smpai terjatuh pisang kat tangan tu... bile papa buang dia dok tnya2 mana pisang, nak pisang... 
terjerit2 la sampai xnk jalan balik umah dr tempatparking kete... Hahaha... Kelakar betoi...


Finally, my babies dh sihat... Syukur Alhamdulillah...
Sesungguhnya, Sihat itu Nikmat...
Semoga kita semua diberikan Allah kesihatan yg baik sentiasa...
Mama loves u both a lot!!! 
:)

Wednesday, 9 April 2014

Warded... admitted... Get well soon my darling babies....

Bismillahirrahmaanirrahiim....
Setelah lebih kurang 2 mggu irsa & rayyan demam+batuk+selesema akhirnya semalam 7/4/14 diorg berdua kena tahan wad jgk...

Ptg isnin balik dr sek buat kesekian kalinya kuterpaksa membawa bebudak 2 org ni tanpa en. Hubby menemani... nak buat camne, kekangan tugas suami yg susah nk mohon balik awal dll terpaksa aku fahami la...


Isnin lepas 31/3/14 kami dh bwk anak2 ke KKIA Jln Perak tp nmpknya tahap kesihatan diorg masih jgk tak ok... huhuhu... aritu sbb suhu irsa terlalu tinggi 39.6 (walaupn nmpk aktif je dia) doktor mntk dua2 utk buat pemeriksaan darah...


Hasil pemeriksaan darah, dua2 ok je... Bukan demam denggi atau apa2 yg serius... Viral fever katenye... So, just dpt ubat jela... Tp dok makan seminggu pon lagu tu jgk... Adik batuk & selesema makin teruk walaupon makan ubat... Kakak demam xkebah2 sbb mmg jenis pyh gile nk makan ubat... Huhuhu...


Seminggu lpas tu, hari isnin 7/4 balik dr sek (borong patchwork dulu 2 set...total 3 set dhla) terus bawak lg sekali bebudak pi KKIA Jalan Perak... Tp sbb ku sorg2 aje, mmg dpt cek adik jela... Tenaga manusia xckup kalo nk cek kakak sekali sbb dia mst akan mngamuk2 punya... Dok tgk adik kena amik darah & x-ray hari ni pon dia yg over memekik... Huhuhu... Alahai kakak...



So, mmg kesian la tgk Rayyan kena amik drh lg sekali... Last week amik kat kaki... Kali ni kat tangan kiri pulak... Huhuhu... Mase x-ray, sorg staf tu bwk lari irsa kejap... Mmg melalak xhengat la dia mengajak balik... Jenuh nak pujuk dia... Sbb mengantuk sama tu yg buat perangai tu...



Lepas jumpa doc, dia kata memula nk bg antibiotik je tp bile tgk x-ray nmpk mcm ada jangkitan kuman cket kat paru-paru sbb dh almost 2 weeks adik demam+batuk+selesema kan... So, dia kata mmg kena admit ward... Dia suruh pi wad kecemasanterus ptg ni... Sebelum balik umah packing ape yg patot, mama bg anak2 nomnom dlu sbb masing2 dh lapar & penat... Tetido dua2... Aduhaiii... Siannye tgk anak2 x sihat camni... Gelagat anak2 kat dlm wad akan diupdate dlm entry seterusnya... Sekian... I love my babies... :)

Thursday, 3 April 2014

My darling Irsalina Qaisara... Her development & progress... :)

Pejam celik pejam celik xsangka cepat je irsa dh besar...
U r not so baby anymore syg...
But u are always a baby in mama's eyes for sure...

Irsa already 2y 4m last 20/3/14... 
2 mggu lg dh nak 2y 5m... Tp still BF... Haishhh...
Nurul Irsalina Qaisara bt. Muhammad Farid...
So cute, so adorable, so beautiful yet so talkative...
like mama for sure bab talkative tu... Hehehe...
We gonna be very good future-chatting-partner i bet... :)



Mama pon xpasti bile sebenarnya tp sedar2 je Irsa dh pandai ckp mcm2 skrg...
Salah satu faktor yg buat irsa pandai berckp mgkin sbb mama sntiasa berckp ngn irsa on the way go and back from ibu's house...
Mama selalu tnya irsa both in BM or English pasal bird, sky, sun, cloud, car, bus, tree & mcm2 lg yg boleh nmpk sepanjang kite dlm kete... Colours & body parts pon kite selalu practice jgk dlm kete...
Nmpk je benda mama akan tnya irsa "what colour .....???" & irsa akan jwb sambil sengih2... Kalo mood xbaik irsa akan ckp "taknak ckp" setiap kali mama tnya @ suruh nyanyi...
Tp bile camtu mama ckpla kakak qisya pandai nyanyi & terus irsa pon cepat2 nyanyi @ jwb jgk soalan mama... Hihihi...


Irsa yg suke sgt main segala jenis permainan... @queensbaymall :)



So far, sejak awal tahun ni Irsa mmg dh passed & boleh kenal kebanyakan warna...
(Red, yellow, orange, green, purple, black, white, blue, pink, brown)
Terbaru dlm seminggu dua ni irsa dh kenal warna 'grey'... Mama jumpa je paip ke ape ke yg warna kelabu mst mama terus ckp kat irsa- grey... Xsure ejaan sebenar grey @ gray sbb dua2 mcm acceptable mama tgk... Skrg pulak on da way nk bg irsa kenal warna maroon, peach, cream & dlm proses nk bg irsa boleh bezakan dark blue/light blue, dark green/light green dll... Sbb skrg irsa sebut green je utk semua jenis green... Xsangka jgk dia boleh kenal walaupon tona warna tu berbeza... Clever girl sgt kakak ni tau! :)

Selain tu, benda wajib mama ajar irsa ialah nyanyi2 dlm kete...
Mcm2 lagu dh yg mama ajar & utk suku pertama tahun 2014 ni irsa dh passed lagu 'anak nabi kita' & '25 rasul'... Lagu2 Nursery Rhymes pon kite selalu nyanyi sama2 dlm kete tp lagu2 tu mmg Irsa selalu dengar dr Ipad & komputer... Yg betul2 mama ajar lagu2 melayu & nasyid jela... Nasyid yg irsa suke sgt skrg lagu 'erti Al-fatihah'... Bacaan surah Al-fatihah, doa mkn & doa tido pon irsa dh tau walaupon sebutan tak berapa betoi sgt lg... Xpe, slow & steady ye... :)

Perkara penting yg irsa belajar dlm kete jgk ialah :
- siapa Tuhan kita? - Allah
- siapa Nabi kita? - Muhammad

Yg ni mama ajar irsa since irsa belum 2 tahun lg & dlm 2 hari je irsa dh dpt ingat betul2...
Mase ni adik Rayyan dh ada tp xsure la irsa umur berapa masa ni... 
Mama happy sgt & mama rasa saat2 dlm kereta hari2 tu mmg penting & boleh dimanafaatkan walaupon perjalanan dari rumah ibu & pusing2 nak naik ke parking umah kite tu xsampai pon 15 minit... Tp masa2 tu mmg berkualiti & bnyk membantu perkembangan minda irsa...
Yela, budak2 kan lg suka belajar secara informal & xboleh lama2 sgt...

                        My cheeky baby girl...


Irsa dh pandai kira 'one to ten' dgn lancar... satu hingga dua puluh pon irsa dh pandai tp biasela kdg2 ade jgk nombor yg tercicir... hihihi... Mama ajar irsa mengira since baby walaupon irsa xpaham pon lg mase tu... bile naik turun tangga kat umah ibu mmg kite akan kira sama2... so, mmg sebelum 2 tahun irsa dh passed cuma bentuk nombor irsa xkenal lg... Terbaru, dlm 2-3 mggu ni irsa dh boleh tahu parking kereta & rumah kita tingkat berapa semua...
Sbb mama selalu tnya2 irsa hari2 & tunjuk no. dekat lif & dekat dinding nk bg irsa kenal nombor tu... So cute sbb setiap kali kuar je dr lif irsa akan pegi dekat dinding yg ada no. tu & akan tunjuk & sebut "mama, empat belas - fortim!" (Siap sengih2 & buat jari no. 4 lg)
Mama pon jenuh la dok ckp "irsa, fourteen not fortim..."
Tp irsa tetap dgn fortim, kdg2 je sebut sebut... Hihihi... Ape2 jela syg oiii...

Irsa yg mmg boleh tido di mana2 sahaja kalo dh mngantuk sgt...
               Time makan pon boleh tetido... Keh3...


Mama belek2 notes dlm ipad mama terjumpa notes ni... tp mama jot down smpai irsa 16 months je... lpastu dh xtulis... sygnyaaa... yela, sibuk dgn mengandung & bersalin semua lgsg xda masa sgt dah... ni antara notes yg mama simpan: 

<< Irsa new words...

@ 12 months:
Papa, mama (sebelum setahun irsa just sebut2 je, after setahun baru tau makna sekali papa & mama tu apa & siapa...)

@ 13 months:
Kakak

@ 14 months:
Air

@ 15 months:
Nenen, abang, atok, burung

@ 16 months:
Nenek

Ni antara yg mama tulis tp bnyk lg sebenarnya yg xsempat nk tulis pastu dh xingat... Sedar2 dh boleh bercakap mcm org tua dah... Seingat mama, irsa makin pandai bercakap & bina ayat mudah sejak umur 18 bulan camtu... After adik Rayyan lahir... Tp mase seminggu mama dok dlm wad mase nk bersalinkan Rayyan, mama ingat lg kakak tepon mama & ckp "rindu mama, syg mama"...
Allah je tau camne perasaan mama mase tu & mmg berjuraila air mata mama sbb xpernah berjauhan dgn kakak sebelum tu... Huhuhu...


Ni pulak lg satu note yg ada dlm ipad ni... 

<< Irsa development & progress:

- pusat luruh @ 12 days
- cukur jambul @ 25/12/2011
- meniarap @ 4 bln 10 hari
- pusing balik @ 5 bln
- bubbling @ 3 mnths
- hisap jari kaki @ 5  1/2 mnts
- Bersunat @ 22 mei 2012 @ 6.45 pm

-menapak @ 10 bln
-berjalan 5-6 lgkah @ 10  1/2 bln
-tepuk tgn dua tgn @ 10 bln ( 1/10/12)
-mula mkn bnyk lpas raya... 9 bln ++

Hehehe... Semua ibu kalo boleh nk rakam & catat semua perkembangan anak2...
Syukur sbb skrg teknologi mkin canggih... Tp mama bnyk amik gambar & video je...
Dlm notes, ni je yg mama sempat catat... Utk kenangan & tatapan mama bile anak2 mama dh besar nnt... Huhuhu... Rase sedihla pulak bile kenangkan nnt anak2 mama dh jauh dr mama... :(

            Kiri: Mase umur setahun... Kanan: Mase umur dua tahun... 


Skrg ni mama nk bg irsa kenal bentuk huruf, nombor & huruf hija'iyah sbb skrg irsa hnya menghafal secara lisan... Utk mengecam irsa xlulus lg... Mama pon nk ajar bentuk/shapes (irsa dh kenal bentuk star & love) & nk belikan buku iqra' utk irsa... Sekian dlu utk kali ni... Panjang lebar betul entry pasal irsa kali ni... Sbb mama sygkan sgt segala memori ni sbb tu mama tulis kat sini...  Mama loves irsa to the moon & back... U r my darling sweety girl...  Xoxo... :)