Followers

Friday, 31 January 2014

Sponge Cheesecake...

Hai....
Arini rase teringin (bukan mengidam ok) pulak nk makan cheesecake...
Tp bahan2 xde la pulak...
Ini la cheesecake yg plg mudah pernah aku buat...
Mcm la aku ni dah buat berjenis2 cheesecake...
Padahal baru 2 jenis cheesecake je pon yg aku buat... Haha...

Resepi aku dpt drpd my MIL...
So far mmg dh bnyk kali ler aku buat...
Dah 3x hari raya la jgk ade yg mengorder kek ni dr aku...
Yg order pon sedara mara sepupu sepapat jela... :)
Selain drpd hari raya, ade jgk aku buat kek ni mase besday 1st irsa, besday aku, bg kek ni sbg hadiah kawen member & sepupu & pernah buat jgk mase Hari Guru kt sek...

Bahan-bahan:

*Utk kek:
-300g sponge cake mix
-5 biji telur gred A
-3 sudu besar minyak jagung (bedal minyak masak pon boleh)

*Utk topping:
-250 g cream cheese
-1/4 tin susu pekat (lebih kurang- tambah susu kalau suka manis)
-cheddar cheese (utk diparut atas kek)

Cara-cara:
1) Bahan kek tu dipukul dgn mixer smpai kembang...
Ikot resepi asal, pukul putih telur dulu smpai jd meringue...
Bahasa senang dia, pukul smpai xtumpah la kalo terbalikkan bowl tu... :)
2) Lpas tu, masukkan kuning telur, tepung & minyak...
Pukul smpai kembang...
3)Then, masukkan dlm loyang...
Bakar lebih kurang 30 min dgn suhu 180 darjah Celcius...
4) Sementara tggu kek masak, boleh la sediakan topping dia...
Campurkan cream cheese dgn susu pekat pastu pukul smpai sebati...
5) Bile kek dh masak, kalo suka boleh la belah tengah kek tu pastu sapu cream cheese yg dh siap td... Kalo nk bubuh filling lain pon boleh... Bubuh blueberry pon sodap... Kalo xnak bubuh ape2 filling pon xde hal... :)
6) Sapukan permukaan kek tu dgn cream cheese rata2...
7) Parutkan cheddar cheese atas kek tu...
Siappppp... Enak dan lazat... Terrrrbaikkkkk!!!


Ok, jom layan gambar pulak...

                                        Ni gambar plain sponge cheesecake


             Ni kek yg kuhadiahkan kt rakan sekerja Nina sbb xdpt attend wedding dia

   Ni kek yg kuhadiahkan kt sepupu aku, Wanie & satu lg dia order (dia mmg regular customer,TQ kazen... Hihi... )

        Ni pulak kek yg maksu Noni sy order... (Sorg lg pelanggan tetapku... TQ maksu...)


      Ni kek 1st besday irsalina rasenye... With blueberry filling... Tp xsiap deko lg.... :)


Ni pulak kek besday sy... Buat 2 bijik terus mase besday irsa... Kan besday kami beza 4 hari je... Sbb tu my ladybugs sume dh mula mencair... Dh xsegak kek i... Hihi... Janji boleh makan ye x... :)


Meh nak tayang sekeping dua tiga empat gambaq mase besday saye... Mase ni genap 26 tahun... Celebrate kt McD Queensbay Mall... Happy birthday to me... 24/11/2012... :)

                   Kek sempena Hari Guru peringkat SKPKJH tahun 2012...

                NNmpak x licin??? Ok, cikgu Maslia happy & terharu... Hehehe... :)


Ok, yg ni pulak cheesecake jenis kedua yg sy buat... Yogurt cheesecake... Rase boleh laaaa... Texture kene improve lg... Tp bab rupa mmg failed... Hahaha... Nnt kene buat lg... Practice makes perfect!



Hurmmm... Panjang lebar entry pasal cheesecake ni... Well, i love baking... So much!!! Tp masa xmengizinkan sgt utk bereksperimen dgn kerap... Anak2 pon kecik2 lg... Xleh la berlama2 sgt kt dapur kan... Krdt to my MiL, Khadijah Harun for the superb recipe... Boleh jd resepi turun temurun ni... Thanks mama! :)





















Wednesday, 29 January 2014

Susu ibu oh susu ibu...

Assalamualaikum...
Harini nak buat short entry je...
Ape yg hebatnye susu ibu???
Jawapannye mmg sgt hebat... Xde sape boleh menidakkannya...
Terkandung segala khasiat yg diperlukan bayi...
Sile google je utk dpt info yg lengkap... 

Susu ibu sememangnya hak anak...
So, ibu2 sila berusaha ok...
Mmg bukan mudah... Bnyk cabarannye...
Tp sgt berbaloi-baloi...
Doa, doa, doa...
Usaha, usaha, usaha...
Tawakal, tawakal, tawakkal 'alaAllah... :)


    Ni stok susu yg kupam mase dlm wad lepas bersalinkan Rayyan... Mase Irsa dulu pon pam jgk kat wad sbb aku kan bersalin c-sect... So, 3 hari berkampung kt wad after deliver... Nmpak biase je kan... Tp sebenarnya susu awal2 selepas kelahiran ni lain...


Taraaaaaa... Nmpak x perbezaan yg sgt ketara di situ??? Jadi ibu2 jgn lepaskan peluang utk mnyusukan anak di hari2 pertama kelahiran mereka ye sbb di dlmnya terkandung terlalu bnyk khasiat yg diperlukan anak... Inilah 'titisan emas'....


Nmpknye hajat asal nk wat short entry dh jd pnjg pulak...
Tp ni xsentuh bnyk pon lg pasal susu ibu sebenarnya...
Xcerita lg betoi2 pasal kolostrum, foremilk & hindmilk smua...
So, nnt ade mase aku update lg ttg topik ni...
Sekian... Tata... :)





Monday, 27 January 2014

Exclusive Breastfeeding (EBF)

Breastfeeding... To be frank, aku ni baru mengambil tahu secara serius pasal BF sejak mengandungkan my princess Irsalina Qaisara tahun 2011 dulu... Sebelum tu mmg tau kebaikan susu ibu etc tp seriously mmg xtahu yg boleh bg anak mnum susu ibu sahaja tanpa top up FM... Dulu aku mmg ingat FM tu adalah benda WAJIB utk bg kat anak especially mase pegi kerja & tinggalkan anak  kt umah pengasuh... Oh, sgt tak pekanya aku dulu... & ramai jgk yg mcm aku kan kan kan... :)

Tp bile mula tahu yg aku mngandung terus naluri keibuan tu membuak-buak... Maklumla, eksaited sgt sbb after setahun jgk baru pregnant (sbb makan pil perancang, xabes study lg mase kawen oiii)... So, mmg terus buat segala mak nenek research... Segala yg berkaitan dgn pregnancy, motherhood, babyhood, breastfeeding, baby food & semua2 la aku baca... Bukan setakat save dlm laptop, tp siap print lg artikel2 yg aku suke... haha, teruja & semangat benor kan... Mase belajar dulu smpai naik hantu lecturer sbb malas nak siapkan research... Tp bab ni lajuuuuu je me'research'... Kui3...

Jadi, ikot pembacaan & pemahaman aku Exclusive Breastfeeding (EBF) ni ialah penyusuan susu ibu sepenuhnya tanpa makanan pelengkap, air kosong, FM atau apa2 yg lain la... Hanya susu ibu semata! Dan sgt digalakkan utk EBF sehingga usia anak 6 bulan... Syukur Alhamdulillah, kedua-dua puteri & putera sy dpt EBF sehingga 6 bulan... Sgt gembira & syukur sbb smua tu rezeki dr Allah... & diikuti dgn doa & usaha... Banyak sgt kelebihan menyusukan anak ni... So, bile jd ibu ni bnyk2kan la membaca ye...

P/s: Sy mmg sukeeee membaca sejak dr sek rendah lg... Tp yg berubah hanyalah topik & genre yg sy bace... Dulu segala novel cintan cintun kuhadap dgn tekun... Skrg ni mmg babai la novel2 sekalian... Xde sempatnye aku nak bace kome dah... Ku bace pasal hal mak2 je skrg ni... Plus, curi2 bace jgk pasal resepi2 masakan & travelling... Sume ni yg jd main interest aku skrg...  :)

Baby 1st semisolid food...

Sebagai seorang ibu aka SUPERMAMA (xla SUPER sgt) kite semua semestinya nak yg terbaik utk anak... Dari A sampailah ke Z... Kalo boleh semua nak TIP TOP! 

So, kalo bab nak intro baby dgn solid food ibu2 buatlah research dulu sikit2... At least kite tau ape yg boleh & ape yg xboleh... Jgn la main hentam je kan... Seeloknya tggu la baby 6 bulan dulu... Biarlah baby puas eksklusif BF dulu pastu barula kenal2kan baby dgn benda baru... Alaaa, 6 bulan je pon nk tggu kannnn... no rush ok... Sbb lpas 6 bln anak ada seluruh hidupnya utk makan, InsyaAllah... :)

Mase 6 bln nk bg makan tu pon pilihla makanan yg sesuai dulu... bg puree buah atau sayur... buat cair2 je dulu bg mengelakkan perut baby terkejut... Yela, selama 6 bln just terima susu je kan... Kesian la kat perut baby yg masih muda tu kalo tetibe terus bg benda2 berat utk diproses... 

Dan jgn lupa 4 days waiting rule jgk ye... Bg makanan yg sama utk 4 hari supaya boleh detect dgn mudah kalo anak kite ade elergik dgn sesuatu makanan... Penting jgk utk tgk makanan tertentu yg boleh sebabkan sembelit pada anak... 


                                        Carta pemakanan bayi mengikut umur bayi


                              Carta pemakanan bayi mengikut kategori makanan


Haaa, dua carta ni la yg jd rujukan aku & ramaaaaiiii ibu2 di luar sana semestinya, selain drpd group2 dlm FB yg menyokong pemberian homemade solid food utk baby & juga pelbagai artikel lain yg jd santapan aku hari2... Hehehe... Nak jd mama terbaik katenye... Krdt pic to Google & wholesomebabyfood.com... Sekian dulu... :)


Rayyan already 7 months...



Semalam, 26/01/14 my Mr. Sonshine, Muhammad Izzul Rayyan dh genap 7 bulan...
So, mama pon dgn penuh bersemangat intro new food utk Rayyan...
Mama bg plain rice porridge kt Rayyan...
Sebelum ni Rayyan just makan buah & sayur je...
Ni senarai yg dh passed... (pear, apple, sweet potato, carrot, butternut squash, banana, green beans)

Penerimaan Rayyan ok la... Abes jugak 1 bekas kecik set baby bullet tu...
Tp jenuh jgk la nk bg makan sbb Rayyan skrg suke sembur2 mase makan...
Hai la anak... Ni pon mkn smbil main2 & jalan2 dgn walker...
Harap2 Rayyan ok je & xsembelit etc...


Friday, 24 January 2014

My son 1st GREEN veges...

Hola... Harini nak cerita pasal solid food for baby...
My Rayyan lg 2 hari nak masuk 7 bulan & dh start semisolid food since 6 bln...
Dh 2 hari bg dia mkn Green Beans @ kcg buncis aka Pheseolus Vulgaris...
Fuh, kerlas nama ko sayur oi... So far, Rayyan nmpk ok...
Suke je dia makan tanpa buat muka pelik...
Hopefully Rayyan xda ape2 food allergy la... Amiinnn...


Thursday, 23 January 2014

My 1st entry...

Salam... Tetibe harini terasa nk berblog pulak...
Actually, suatu mase dulu pernah ada blog...
Sebelum kawen dh buat rasenye tp.....
Aku sendiri dh xingat address dia & mmg xupdate pon...
Ade la pernah buat 2-3 entries... Xsure...
So, just wait & see ape pulak yg akan jd dgn blog ni nnt...
Hehehehe... :)