Followers

Monday, 27 January 2014

Baby 1st semisolid food...

Sebagai seorang ibu aka SUPERMAMA (xla SUPER sgt) kite semua semestinya nak yg terbaik utk anak... Dari A sampailah ke Z... Kalo boleh semua nak TIP TOP! 

So, kalo bab nak intro baby dgn solid food ibu2 buatlah research dulu sikit2... At least kite tau ape yg boleh & ape yg xboleh... Jgn la main hentam je kan... Seeloknya tggu la baby 6 bulan dulu... Biarlah baby puas eksklusif BF dulu pastu barula kenal2kan baby dgn benda baru... Alaaa, 6 bulan je pon nk tggu kannnn... no rush ok... Sbb lpas 6 bln anak ada seluruh hidupnya utk makan, InsyaAllah... :)

Mase 6 bln nk bg makan tu pon pilihla makanan yg sesuai dulu... bg puree buah atau sayur... buat cair2 je dulu bg mengelakkan perut baby terkejut... Yela, selama 6 bln just terima susu je kan... Kesian la kat perut baby yg masih muda tu kalo tetibe terus bg benda2 berat utk diproses... 

Dan jgn lupa 4 days waiting rule jgk ye... Bg makanan yg sama utk 4 hari supaya boleh detect dgn mudah kalo anak kite ade elergik dgn sesuatu makanan... Penting jgk utk tgk makanan tertentu yg boleh sebabkan sembelit pada anak... 


                                        Carta pemakanan bayi mengikut umur bayi


                              Carta pemakanan bayi mengikut kategori makanan


Haaa, dua carta ni la yg jd rujukan aku & ramaaaaiiii ibu2 di luar sana semestinya, selain drpd group2 dlm FB yg menyokong pemberian homemade solid food utk baby & juga pelbagai artikel lain yg jd santapan aku hari2... Hehehe... Nak jd mama terbaik katenye... Krdt pic to Google & wholesomebabyfood.com... Sekian dulu... :)


No comments:

Post a Comment