Followers

Friday, 31 January 2014

Sponge Cheesecake...

Hai....
Arini rase teringin (bukan mengidam ok) pulak nk makan cheesecake...
Tp bahan2 xde la pulak...
Ini la cheesecake yg plg mudah pernah aku buat...
Mcm la aku ni dah buat berjenis2 cheesecake...
Padahal baru 2 jenis cheesecake je pon yg aku buat... Haha...

Resepi aku dpt drpd my MIL...
So far mmg dh bnyk kali ler aku buat...
Dah 3x hari raya la jgk ade yg mengorder kek ni dr aku...
Yg order pon sedara mara sepupu sepapat jela... :)
Selain drpd hari raya, ade jgk aku buat kek ni mase besday 1st irsa, besday aku, bg kek ni sbg hadiah kawen member & sepupu & pernah buat jgk mase Hari Guru kt sek...

Bahan-bahan:

*Utk kek:
-300g sponge cake mix
-5 biji telur gred A
-3 sudu besar minyak jagung (bedal minyak masak pon boleh)

*Utk topping:
-250 g cream cheese
-1/4 tin susu pekat (lebih kurang- tambah susu kalau suka manis)
-cheddar cheese (utk diparut atas kek)

Cara-cara:
1) Bahan kek tu dipukul dgn mixer smpai kembang...
Ikot resepi asal, pukul putih telur dulu smpai jd meringue...
Bahasa senang dia, pukul smpai xtumpah la kalo terbalikkan bowl tu... :)
2) Lpas tu, masukkan kuning telur, tepung & minyak...
Pukul smpai kembang...
3)Then, masukkan dlm loyang...
Bakar lebih kurang 30 min dgn suhu 180 darjah Celcius...
4) Sementara tggu kek masak, boleh la sediakan topping dia...
Campurkan cream cheese dgn susu pekat pastu pukul smpai sebati...
5) Bile kek dh masak, kalo suka boleh la belah tengah kek tu pastu sapu cream cheese yg dh siap td... Kalo nk bubuh filling lain pon boleh... Bubuh blueberry pon sodap... Kalo xnak bubuh ape2 filling pon xde hal... :)
6) Sapukan permukaan kek tu dgn cream cheese rata2...
7) Parutkan cheddar cheese atas kek tu...
Siappppp... Enak dan lazat... Terrrrbaikkkkk!!!


Ok, jom layan gambar pulak...

                                        Ni gambar plain sponge cheesecake


             Ni kek yg kuhadiahkan kt rakan sekerja Nina sbb xdpt attend wedding dia

   Ni kek yg kuhadiahkan kt sepupu aku, Wanie & satu lg dia order (dia mmg regular customer,TQ kazen... Hihi... )

        Ni pulak kek yg maksu Noni sy order... (Sorg lg pelanggan tetapku... TQ maksu...)


      Ni kek 1st besday irsalina rasenye... With blueberry filling... Tp xsiap deko lg.... :)


Ni pulak kek besday sy... Buat 2 bijik terus mase besday irsa... Kan besday kami beza 4 hari je... Sbb tu my ladybugs sume dh mula mencair... Dh xsegak kek i... Hihi... Janji boleh makan ye x... :)


Meh nak tayang sekeping dua tiga empat gambaq mase besday saye... Mase ni genap 26 tahun... Celebrate kt McD Queensbay Mall... Happy birthday to me... 24/11/2012... :)

                   Kek sempena Hari Guru peringkat SKPKJH tahun 2012...

                NNmpak x licin??? Ok, cikgu Maslia happy & terharu... Hehehe... :)


Ok, yg ni pulak cheesecake jenis kedua yg sy buat... Yogurt cheesecake... Rase boleh laaaa... Texture kene improve lg... Tp bab rupa mmg failed... Hahaha... Nnt kene buat lg... Practice makes perfect!



Hurmmm... Panjang lebar entry pasal cheesecake ni... Well, i love baking... So much!!! Tp masa xmengizinkan sgt utk bereksperimen dgn kerap... Anak2 pon kecik2 lg... Xleh la berlama2 sgt kt dapur kan... Krdt to my MiL, Khadijah Harun for the superb recipe... Boleh jd resepi turun temurun ni... Thanks mama! :)





















1 comment:

  1. Maslia..ak pn br bt cake smlm..ngeh2.nnt ak apdet kat blog ye..tp bt choc moist plus cream cheese jeee...

    ReplyDelete