Followers

Thursday, 17 April 2014

My babies at ward... Sihat itu NIKMAT!

Ok... Ni part 2 pasal anak2 yg tak sihat... 
Hari isnin 7/4/14 dlm pkul630 ktorg pon terus la ke bhgn kecemasan Hosp. Pulau Pinang... Tunjuk je referral letter drpd KK Jalan Perak terus je diorg suruh masuk ke tempat rawatan... Buatla semua prosedur, cerita pnjg lebar kt doktor, amik suhu dll... Seperti sebelum nimjgk, suhu kakak lg tinggi dr adik... Terus on the spot doc suruh insert ubat montot kat die... 

Disebabkan dh lama sgt xsihat, kakak pon kena jgk amik darah lg sekali & kena jgk buat x-ray utk tgk & cek ada ape2 yg serius ke x... Adik dh buat kt KKJP ptg td... Mase amik darah, irsa mmg mcm kena dera la & menjerit sekuat hati... Smpai 2-3 org la kena pegang dia walaupon badan dia dh mcm dibedung dgn cadar... Ptg td tgk adik, mlm dia pulak yg kena... Punye la dia terjerit2 membebel2 panggil mama & ckp aunty kepit & mcm2 lg la dia merepek... Hahaha... Mst tensyen org2 lain yg mmg tgh sakit dlm tu dgr jeritan dia... Lpas amik darah, irsa kena buat x-ray plak... Merasa la pulak papa pakai baju berat yg cover bhgn depan badan tu mase nk buat x-ray irsa... Mama dh rase mase bwk adik x-ray ptg td... :)



Dh siap semua tu, kami diarahkan tggu je kat luar bilik rawatan smpai doktor pggil semula & dihantar ke wad... Seperti yg dijangkakan mmg lama gile la menunggu... Tp nak wat camne kan... Dah nama pon GH, mmg lama la kena tggu sbb ramai org yg dtg utk dptkan rawatan... Kalo aku nak cepat, kena la pi hosp. Swasta... So, dh tau mmg anak2 xdak lg medical card so dok diam2 jela & tggu dgn sabar... GH ni bagus je jgk sbenarnya cuma mmg kena menunggu lama la...


Sementara tggu doc pggil, mmg irsa dok melilau la kuar masuk ruangan menunggu kat bilik kecemasan tu... Mulut dia xberhenti la dok ajak balik la, ajak pi jalan2 la ape la... Sbenarnye sbb takot kat doktor... Kui3.., tp tgk gaya dia sume org gelak sbb aktif semacam xnmpk mcm sakit pon... Dgn mulut yg potpet2 tu mmg la penat nk melayan dia... Time tu jgkla dia dok nk main gelungsur2 kat kaki mama... At last, lebih kurang pkul11 baru la dpt masuk wad C1... Fuhhhh, berjanggut menunggunye... Dptla diorg katil sebelah2... Mlm tu, papa balik umah... Mama la tido ngn diorg... Jenuh dok bergilir sbb dua2 tido mmg nk kena nenen... Last2, mengerekotla badan mama tido bersempit2 bertiga atas katil kecik tu... Huhuhu... Berkorban apa saja kekdahnye kannnn...


Ni dia gambaq dua beradik 'geng pink tagging'... Tag warna biru dh abes nurse kate...
Irsa tiap kali nmpk nurse & doc je mst menjerit... Mlm tu mase doc dtg cek pon dia boleh suruh tutup lampu & ckp xnk makan ubat bagai... Dok jerit kate ubat pedas la ape la... Aduhaiiii... 
Mst tension org2 lain dlm wad yg dh tido dgr dia melalak... Huhu...


Mlm tu mmg dok lap2 badan kakak sbb panas sgt... Adik suhu badan ok je & xda bg ubat mam dh pon sejak masuk wad... Just ubat antibiotik utk jangkitan kuman kt paru2 dia tu je...
Mmg kesian sgt tgk anak2 tak sihat camni... Irsa mmg jarang sakit tp sekali sakit mmg teruk... 
Rayyan pulak 1st time la demam lama2 camni... Sebelum ni setakat setengah hari je kalo demam lpas cucuk pon...


Rayyan during treatment... Kena buat nebuliser jgk tp sekali je... 
Kesian adik... Sayang adik...

Gelagat anak2 mase dlm wad... Hihihi... Mama bosan so keje amik gambo anak2 jela... :)

Ptg selasa tu tok wan, nenek & acu dtg melawat depa... 
Hurmmmm, semua pon dptla tgk betapa susahnya irsa nk mkn ubat...
Mmg dia akan luahkan balik... Try bg ubat biji, hancurkan & suap sekali dgn agar2 pon dia boleh luah sbb dia kate masam... Alahaiii, mmg susah nk lawan dgn budak cerdik camni... 
Mmg xleh nk tipu dia... Huhu...


Ni antara momen2 kakak mase ditahan dlm wad... 
Shekshi je sntiasa sbb nk bg suhu panas badan dia senang keluar... 

Ni pulak pose2 adik... Sian dia xbape selera nk makan sejak xsihat ni...
Tp nmpknya makin ok hari ni...


Muka teruja anak2 terutamanya kakak bile doc kate dh boleh balik...
Doc pon malas nk simpan kakak lama2 dlm wad sbb asyik dok jerit je kan... 
Kakak nk dok blkg sekali mase dlm kete... sedar2 je dia dh terlena sendiri smpai terjatuh pisang kat tangan tu... bile papa buang dia dok tnya2 mana pisang, nak pisang... 
terjerit2 la sampai xnk jalan balik umah dr tempatparking kete... Hahaha... Kelakar betoi...


Finally, my babies dh sihat... Syukur Alhamdulillah...
Sesungguhnya, Sihat itu Nikmat...
Semoga kita semua diberikan Allah kesihatan yg baik sentiasa...
Mama loves u both a lot!!! 
:)

1 comment:

  1. Apply la medical card tuk irsalina and rayyan maslia. Worth tau! Kat GH dorang bagi katil x for mum yg jaga anak?

    ReplyDelete