Followers

Thursday, 3 April 2014

My darling Irsalina Qaisara... Her development & progress... :)

Pejam celik pejam celik xsangka cepat je irsa dh besar...
U r not so baby anymore syg...
But u are always a baby in mama's eyes for sure...

Irsa already 2y 4m last 20/3/14... 
2 mggu lg dh nak 2y 5m... Tp still BF... Haishhh...
Nurul Irsalina Qaisara bt. Muhammad Farid...
So cute, so adorable, so beautiful yet so talkative...
like mama for sure bab talkative tu... Hehehe...
We gonna be very good future-chatting-partner i bet... :)



Mama pon xpasti bile sebenarnya tp sedar2 je Irsa dh pandai ckp mcm2 skrg...
Salah satu faktor yg buat irsa pandai berckp mgkin sbb mama sntiasa berckp ngn irsa on the way go and back from ibu's house...
Mama selalu tnya irsa both in BM or English pasal bird, sky, sun, cloud, car, bus, tree & mcm2 lg yg boleh nmpk sepanjang kite dlm kete... Colours & body parts pon kite selalu practice jgk dlm kete...
Nmpk je benda mama akan tnya irsa "what colour .....???" & irsa akan jwb sambil sengih2... Kalo mood xbaik irsa akan ckp "taknak ckp" setiap kali mama tnya @ suruh nyanyi...
Tp bile camtu mama ckpla kakak qisya pandai nyanyi & terus irsa pon cepat2 nyanyi @ jwb jgk soalan mama... Hihihi...


Irsa yg suke sgt main segala jenis permainan... @queensbaymall :)



So far, sejak awal tahun ni Irsa mmg dh passed & boleh kenal kebanyakan warna...
(Red, yellow, orange, green, purple, black, white, blue, pink, brown)
Terbaru dlm seminggu dua ni irsa dh kenal warna 'grey'... Mama jumpa je paip ke ape ke yg warna kelabu mst mama terus ckp kat irsa- grey... Xsure ejaan sebenar grey @ gray sbb dua2 mcm acceptable mama tgk... Skrg pulak on da way nk bg irsa kenal warna maroon, peach, cream & dlm proses nk bg irsa boleh bezakan dark blue/light blue, dark green/light green dll... Sbb skrg irsa sebut green je utk semua jenis green... Xsangka jgk dia boleh kenal walaupon tona warna tu berbeza... Clever girl sgt kakak ni tau! :)

Selain tu, benda wajib mama ajar irsa ialah nyanyi2 dlm kete...
Mcm2 lagu dh yg mama ajar & utk suku pertama tahun 2014 ni irsa dh passed lagu 'anak nabi kita' & '25 rasul'... Lagu2 Nursery Rhymes pon kite selalu nyanyi sama2 dlm kete tp lagu2 tu mmg Irsa selalu dengar dr Ipad & komputer... Yg betul2 mama ajar lagu2 melayu & nasyid jela... Nasyid yg irsa suke sgt skrg lagu 'erti Al-fatihah'... Bacaan surah Al-fatihah, doa mkn & doa tido pon irsa dh tau walaupon sebutan tak berapa betoi sgt lg... Xpe, slow & steady ye... :)

Perkara penting yg irsa belajar dlm kete jgk ialah :
- siapa Tuhan kita? - Allah
- siapa Nabi kita? - Muhammad

Yg ni mama ajar irsa since irsa belum 2 tahun lg & dlm 2 hari je irsa dh dpt ingat betul2...
Mase ni adik Rayyan dh ada tp xsure la irsa umur berapa masa ni... 
Mama happy sgt & mama rasa saat2 dlm kereta hari2 tu mmg penting & boleh dimanafaatkan walaupon perjalanan dari rumah ibu & pusing2 nak naik ke parking umah kite tu xsampai pon 15 minit... Tp masa2 tu mmg berkualiti & bnyk membantu perkembangan minda irsa...
Yela, budak2 kan lg suka belajar secara informal & xboleh lama2 sgt...

                        My cheeky baby girl...


Irsa dh pandai kira 'one to ten' dgn lancar... satu hingga dua puluh pon irsa dh pandai tp biasela kdg2 ade jgk nombor yg tercicir... hihihi... Mama ajar irsa mengira since baby walaupon irsa xpaham pon lg mase tu... bile naik turun tangga kat umah ibu mmg kite akan kira sama2... so, mmg sebelum 2 tahun irsa dh passed cuma bentuk nombor irsa xkenal lg... Terbaru, dlm 2-3 mggu ni irsa dh boleh tahu parking kereta & rumah kita tingkat berapa semua...
Sbb mama selalu tnya2 irsa hari2 & tunjuk no. dekat lif & dekat dinding nk bg irsa kenal nombor tu... So cute sbb setiap kali kuar je dr lif irsa akan pegi dekat dinding yg ada no. tu & akan tunjuk & sebut "mama, empat belas - fortim!" (Siap sengih2 & buat jari no. 4 lg)
Mama pon jenuh la dok ckp "irsa, fourteen not fortim..."
Tp irsa tetap dgn fortim, kdg2 je sebut sebut... Hihihi... Ape2 jela syg oiii...

Irsa yg mmg boleh tido di mana2 sahaja kalo dh mngantuk sgt...
               Time makan pon boleh tetido... Keh3...


Mama belek2 notes dlm ipad mama terjumpa notes ni... tp mama jot down smpai irsa 16 months je... lpastu dh xtulis... sygnyaaa... yela, sibuk dgn mengandung & bersalin semua lgsg xda masa sgt dah... ni antara notes yg mama simpan: 

<< Irsa new words...

@ 12 months:
Papa, mama (sebelum setahun irsa just sebut2 je, after setahun baru tau makna sekali papa & mama tu apa & siapa...)

@ 13 months:
Kakak

@ 14 months:
Air

@ 15 months:
Nenen, abang, atok, burung

@ 16 months:
Nenek

Ni antara yg mama tulis tp bnyk lg sebenarnya yg xsempat nk tulis pastu dh xingat... Sedar2 dh boleh bercakap mcm org tua dah... Seingat mama, irsa makin pandai bercakap & bina ayat mudah sejak umur 18 bulan camtu... After adik Rayyan lahir... Tp mase seminggu mama dok dlm wad mase nk bersalinkan Rayyan, mama ingat lg kakak tepon mama & ckp "rindu mama, syg mama"...
Allah je tau camne perasaan mama mase tu & mmg berjuraila air mata mama sbb xpernah berjauhan dgn kakak sebelum tu... Huhuhu...


Ni pulak lg satu note yg ada dlm ipad ni... 

<< Irsa development & progress:

- pusat luruh @ 12 days
- cukur jambul @ 25/12/2011
- meniarap @ 4 bln 10 hari
- pusing balik @ 5 bln
- bubbling @ 3 mnths
- hisap jari kaki @ 5  1/2 mnts
- Bersunat @ 22 mei 2012 @ 6.45 pm

-menapak @ 10 bln
-berjalan 5-6 lgkah @ 10  1/2 bln
-tepuk tgn dua tgn @ 10 bln ( 1/10/12)
-mula mkn bnyk lpas raya... 9 bln ++

Hehehe... Semua ibu kalo boleh nk rakam & catat semua perkembangan anak2...
Syukur sbb skrg teknologi mkin canggih... Tp mama bnyk amik gambar & video je...
Dlm notes, ni je yg mama sempat catat... Utk kenangan & tatapan mama bile anak2 mama dh besar nnt... Huhuhu... Rase sedihla pulak bile kenangkan nnt anak2 mama dh jauh dr mama... :(

            Kiri: Mase umur setahun... Kanan: Mase umur dua tahun... 


Skrg ni mama nk bg irsa kenal bentuk huruf, nombor & huruf hija'iyah sbb skrg irsa hnya menghafal secara lisan... Utk mengecam irsa xlulus lg... Mama pon nk ajar bentuk/shapes (irsa dh kenal bentuk star & love) & nk belikan buku iqra' utk irsa... Sekian dlu utk kali ni... Panjang lebar betul entry pasal irsa kali ni... Sbb mama sygkan sgt segala memori ni sbb tu mama tulis kat sini...  Mama loves irsa to the moon & back... U r my darling sweety girl...  Xoxo... :)

No comments:

Post a Comment