Followers

Thursday, 3 April 2014

Ohhh Demam, selesema & batuk....

Woot woot...
nampaknya keterujaan utk mengupdate blog sudah semakin menurun...
hahahaha... just as expected...
hangat2 tahi ayam & skrg dh jd suam2 kuku...
hihihi... Dh hampir sebulan xupadate blog rupenye.... 
Tp sebolehnya xkan kubiarkan sejarah lama berulang...
xkn kubiarkan blog ini terkubur seperti blog lamaku yg aku pon dh xingat & dh xdpt jejak... :)

Actually, since start cuti sek last week aku xberapa sihat... 
badan rase xlarat & seram sejuk & demam... 
mkn panadol ok sikit pastu jd balik on off...
mgkin sbb start cuti sek xpam so rase bengkak la my left B...
huhuhu... bile dh ok, Rayyan pulak start demam, batuk & selesema mase kat jusco ipoh...
Hari jumaat pulak si Irsa pulak terjangkit sama...
mama yg dh agak sihat pon kena balik selesema & batuk...



hari jumaat, papa pulak secara mengejut ckp jadi pulak plan nak ke terengganu...
sekejap jadi, sekejap xjadi, pastu jadi balik, pastu xjadi balik...
last2nye jadi jugak sbb dh kebetulan aku & anak2 pon dh balik penang sbb paksu maksu nk berjalan kat penang & nak tido kat umah...
bile dh berjalan jauh tu paham2 laaa... makin teruk la tahap kesihatan anak2... 
mane taknye hampir 10 jam dok beraircond dlm kete... xselesa pulak tu kan...
huhuhu... xdpt bayangkan kalo yg mmg selalu berjalan jauh2 gini... 

Last2, ari isnin aku terpaksa amik CRK sbb anak2 demam panas sgt...
aku pon mmg xlarat sbb xtido mlm jagakan anak2 yg kejap2 terjaga sbb batuk & susah nk bernafas... en. suami pon terpaksa amik cuti half day sbb ptg isnin tu bwk anak2 pi klinik...
rupe2nye irsa pnye suhu mmg tinggi sgt smpai 39.6... kat umah dpt cek suhu adik je 39.2... si kakak mmg mngamuk la kalo nk amik suhu dia... pasni kena cari jgk satu termometer yg canggih sikit dlm beberapa saat je boleh amik suhu badan ikot dahi & telinga tu... senang sikit kan...

Rayyan pon xdpt nk buat checkup 9 bln lg sbb dia demam... nurse ada kol ckp just bwk dia mase setahun nnt sbb mmg x injection pon 9 bln... tp mase timbang berat Rayyan aritu xda peningkatan pon dr mase 8 bln... still 8 kg... maklumla start demam mmg xda selera sgt... makan pon sikit2 je... aritu nmpk mcm montel dh badan dia tp skrg mcm dh susut pulak... huhuhu... semoga rayyan cepat sembuh ye... irsa pulak menjerit2 xnk timbang berat... so, mama dukung dia & naik sama2 atas penimbang... selepas tolak tambah darab bahagi, berat irsa maintain 10.5 kg je... huhuhu... selim melim sgguh anakku... makan lgsg xnk... nk neneeeennnn je mase demam ni... oh, mama mmg susah hati!!! ops, nak cite jgk berat mama 62 kg... sama mcm last month mase amik pil perancang... hopefully nnt boleh menurun lg berat ke 5 series... dh bosan dah lama2 dok kat dlm geng 6 series ni... kui3... 

Berbalik kpd topik asal, doc pon sruh la cek darah anak2... 
Mmg kesian tgk anak kecik2 lg dh kena amik darah...
Rayyan papa yg pegangkan mase nurse amik darah dia kat kaki kiri...
Irsa pulak mama yg pegang... Mmg terjerit terlolong la dia mase nurse amik darah dia kat tangan kiri... Huhuhu, nak buat camne... Kena la jgk kan...
Alhamdulillah, keputusan darah ok... anak2 bukan demam denggi...
viral fever kata doc & mmg suhu akan tinggi & demam akan baik sendiri katenye...



Hari ni dh hari khamis... Seminggu dahla anak2 demam...
Tp smlm dh cuba letak minyak zaitun + bwg putih kat anak2...
Rayyan nmpk ok jgkla batuk dia... Makin berkurang & xla asyik2 terbngun mlm td...
Irsa pon badan dh xpanas sgt... Walaupon xnk mkn ubat lgsg...
Mama just mandikan kerap2 & terpaksa bg ubat bon*** kat dia...
Bg sekali je nmpk okla walaupon selera makan still kureng...
Adik mkn ubat ikot time, kat umah ibu lgsg xmkn, just mnum susu je...
Tp kat umah mama suap jgk mkn slow2... Okla walaupon xmcm biase...

Mama doakan kite sekeluarga sihat balik mcm biasa dgn segera...
Barulah terasa betapa besarnya nikmat sihat yg Allah bg tu...
Walaupon anak2 mama jarang demam, Rayyan pon bru 1st time betoi2 xsihat camni tp sekali korg xsihat mmg kelam kabut la mama & papa... So, pasni sihat2 je tau...
Lain betoi tgk anak2 mama yg selalunya aktif tetibe melepet je xlarat...
Xdpt bygkan camne la keadaan ibu2 yg anak kerap demam tu...
Mst susah hati je kan...
Hopefully, semua org sihat je sentiasa...

Semoga Irsa kembali sihat, kembali potpet2, kembali merengek nak itu ini,
Kembali request nk mkn buah dll, kembali mntak nk mandi dgn mama dll...
Walaupon kdg2 mama stress tp bile irsa xsihat mama lg serabut rupenye...
Adik Rayyan pon semoga cepat2 sihat, jd anak mama yg kuat makan, kuat mnum & aktif 24jam mengikut kakak kemana saja walaupon kakak xsuka...
Rindu mama nk tgk gelagat korg menyepahkan bilik, main sepah2 kain baju, main turun naik tilam berdua ptg2 sementara mama tidur2 ayam sbb kepenatan balik sekolah...
Huhuhu... Cepat2 sihat ye ayang2 & anje2 mama sekalian...
Mama love u both sooooo muchhhh!!!

Lastly, SIHAT itu NIKMAT!!!

No comments:

Post a Comment