Followers

Thursday, 6 February 2014

Kenape aku buat blog & group kt FB???

Salam semua...
Semalam aku berchit chat dgn one of my good fren mase kt IPG KPP...
Dia jgk pernah jd roommate aku selama setahun... mase last year kami kt IPG...
Kami same2 kawen awal mase tgah belajar...
Nama dia ialah Siti Zafirah... Hello, hai Firah!!!!

Kami same2 posting kat Penang & same2 dpt sek. pendidikah khas!
Nampak tak persamaan di situ...
sbb kami same2 dh bersuami & suami kami keje kt penang kot...
Tu yg dpt posting Penang...
Bab dpt sek. pend. Khas pulak mgkin rezeki kami...
Nk. menjadikan kami insan yg lebih bersabar & bersyukur atas nikmat-Nya...
 Antara yg kami borakkan smlm ialah sebab2 aku wat blog & group laa...

Actually, aku buat blog & group pasal homemade food for baby sbb utk rujukan dan tatapan aku & mungkin juga anak cucu aku di kemudian hari... (anak2 mama sila rujuk ok! Paksaan ni... kui3...)
Selain tu, aku jugak nak share ttg pengalaman & ilmu yg aku ada...
Sbb aku pon dpt ilmu hasil dr perkongsian org lain jgk selain drpd pembacaan dll...
Jadi, lebih eloklah benda2 yg baik ni kita sebarkan & kongsikan...
Moga2 banyak manfaat yg kita peroleh bersama...
Sharing is Caring rite??? =)

Aku berkongsi melalui blog & group 'My Homemade Solid Food' jgk sbb aku nak ibu2 baru dpt pengetahuan & pendedahan awal ttg isu2 Breastfeeding, Solid Food dll...
Sbb mase aku mngandung & jd mama tahun 2011 dulu tak bnyk lagi kawan2 terdekat yg. dah ada anak...
Aku pon xda pengalaman & terkial-kial la jgk menggali ilmu BF & solid food...
Maklumlah, xda kawan yg boleh rujuk, sembang2 & bertukar2 pendapat...
Hari2 buat research sendiri... Mmg la info kt internet berlambak tp semangat tu xberkobar2 sgt sbb xda org2 terdekat dgn kita yg sama2 melalui benda yg sama...
Tp Alhamdulillah, aku berjaya jgk walaupon bukan 100%...
Skrg ni makin bnyk info yg kite boleh dpt & hopefully kwn2ku new mom sekalian lebih bersedia & lebih berjaya xmcm aku dulu...

Irsalina Qaisara sampai setahun lebih je aku dpt jaga betoi2 pemakanan dia... Lpas tu, dh xketat sgt dah...
Since pregnant Rayyan ade topup FM dh kat dia dlm 3 bln camtu... Tp lpas je Rayyan lahir, Irsa pon stop jgk la FM sbb susu aku dh bnyk balik kan... Sampai skrg la dia masih BF... =)
Pemakanan dia pon dh bercampur dgn unhealthy food... sweets, jelly, jajan etc sume dia makan... 
So, dgn kelahiran anak kedua Izzul Rayyan, aku berazam nak improve lg ape2 yg patot...
Nak jd ibu yg lebih baik, lebih rajin, lebih bersemangat dan lebih penyayang...

Kujadi bersemangat camni sbb aku xmerasa nak melahirkan anak2ku secara normal dan natural...
Sedih sgt tp aku pasrah atas ketetapan & rezeki yg Allah dah aturkan utk aku...
Ramai lg yg menunggu rezeki utk mendapatkan anak... Yg. masih menunggu jodoh pon ramai...
Bersyukurlah Maslia! Jgn. terlalu tamak & bnyk. merungut...
Jadi, disebabkan itu biarlah aku xterlepas peluang pula utk menyusukan anakku...
& menyediakan makanan yg sihat utk ankkku... Aku nak buat sebaik yg boleh mengikut kemampuan aku...
Mungkin xsempurna tp aku nak cuba jugak buat semampu yg boleh...

That's all for today... Thanks a lot to my dear hubby, family & friends yg support ape yg aku dah buat, tgah buat & akan buat... Sokongan korg semua mmg menaikkan semangat aku...
Semoga perkongsian aku dpt memberi manfaat...
Semoga niat aku sentiasa Allah luruskan...
InsyaAllah... Amiinnn...