Followers

Wednesday, 12 February 2014

Cloth Diapering??? My point of view... :)

Assalamualaikum wbt...
Hari ni nk bercerita pasal cloth diaper (CD)...
Sebenarnye ada bermcm2 jenis cloth diaper...
Ade yg jenis Flat, Prefold, Contour, Fitted, Pocket, All-In-One (AIO) dan All-In-Two (AI2)...
Utk. tahu lebih mendalam boleh Google sendiri ok... Hihihi...

Dari zaman tok nenek kite dulu lg mmg guna cloth diaper...
Zaman aku kecik2 dulu pon mmg sempat lg berCD...
Mase tu mmg xbnyk sgt lg Disposable Diapers (DD) di pasaran... Agaknye la...
Tp mase dulu2 CDnye jenis yg conventional la...
Jenis Flat yg perlu dilipat dahulu & dipinkan...




 Haaa, baca la info dlm 2 gmbr kat atas ni ye utk faham terma2 yg digunakan... Krdt pic to Google Image... Ampun maafla sbb xtau tuan punya asal gambar2 di atas... Sy pinjam gambar tau... :)



Tp fokus aku hari ni utk cerita pasal jenis CD yg aku gunakan utk anak2 aku...
Iaitu CD jenis Pocket... Yg perlu dimasukkan insert kt dalam poket sblum guna...
Kenapa aku pilih Cloth Diaper???
Sbb aku mmg la seorg yg GO GREEN... :)
Tp. aku jgk bukanlah lgsg tak pakaikan DD utk anak2ku...
Aku akan bg anak2 pakai CD mase cuti2 duduk rumah dgn aku & bile2 yg sesuai la...
Mase hantar ke rumah BS & mase berjalan jauh anak2 masih guna DD...
Xnak la susahkan BS pulak sbb dia mmg basuhkan baju2 anak aku...
So, tak tergamak nk biar dia uruskan CD anakku yg dh bernajis tu...
Biarlah mama je yg menanggungnya... Ceewaahhh... Anak2 sila syg mama ye!


Yg. dlm gambar atas ni mmg sebab2 yg mendorong aku guna CD... Krdt to ratuhati.com



       Sebahagian koleksi pocket CD anak2ku... Mcm2 brand ada...
      Total semua CD dalam 30 helai ++ la... Xsure pulak... Hehehe...

CD pocket yg pink jenis minky button, yg plain hijau jenis PUL button, 
yg smart baby jenis PUL pants, yg AUTUMNZ tu pulak PUL velcro...
Insert pulak yg kiri yellowish tu jenis bamboo, yg putih mikrofiber...



Kebanyakan koleksi CD pocket ni aku dh beli sejak mngandung anak sulungku Irsalina Qaisara lg... Mmg agak banyak pelaburan utk CD tp bg aku mmg worth it... Sbb boleh jd aset turun temurun utk anak2 yg seterusnya... Mase beli tahun 2011 harga CD xla semurah skrg... Skrg dh makin murah sbb dh makin bnyk org jual kot kan... Hehe... Kat bwh ni antara jenama2 CD yg aku beli....


1) QQBaby

Koleksi terbnyk adalah jenis QQBaby... Sebab??? Murah la kan sebabnye...
Hihihi... Ade plain, ade printed, ade PUL, ade minky... Hrga dlm rm20-25 je satu...


2) Lunatots

Lunatots ni aku xbeli bnyk sbb mahal sikit kan... Xingat dh bape RM tp kelebihan 
dia adalah cantik & colourful... Inner side dia pon berwarna... Selain tu saiz dia agak 
kecik so dr dlm pantang boleh bgbaby pakai... Tp. mmg jenuh la nk cuci sbb 
baby yg baru lahir kan selalu poopoo... :)


3) AUTUMNZ

Jenis Autumnz ada 2 helai je... Murah sikit dr Lunatots... Yg love merah
tu jenis button, minky & yg corak safari zoo tu jenis velcro, PUL...


4) Gallen

  Yg brand ni aku test je... Beli sehelai mase baby fair kt PISA kalo xsalah...


5) Sunny Baby

Yg ini jenis velcro... Lekat2 aje mcm DD kekdahnye... Hadiah dr. Aunty Bear mase 
melawat irsa dlm pantang... Thanks aunty Bear! Tau2 je mama irsa mmg berCD...


6) Smart Baby

Ini mmg smart, sesuai namanya... Satu2nya CD jenis pocket pants yg ada
dalam koleksi... Yg ni hadiah dr. Aunty Firah mase irsa 1st besday... Cun sgt...
TQ aunty firah... Aku nk beli lg jenis ni tp xjumpe... Xtau mane firah beli... 


7) Lain-lain brand (Pureen & Fiffy)

CD ni jenis yg murah je... Rasenye tak sampai rm10 sehelai... Dia just upgrade sikit dr plastik yg mak2 kita guna utk cover lampin conventional jenis flat tu... Yg plastik tu kena ikat2... yg ni ade button, velcro & ade corak2... lawa la sikit kan... Aku beli je tp xpernah guna lg... Mungkin mase nk potty train irsa baru guna yg ni... Sbg alas je kot2 dia terkucil nnt... Kui3...



Ni pulak pic my babies in their CDs... Awwwwww, cekcinyeeee... Baby2 lg xpe la ye nak cekci2...
Kalo dh besar nnt cekci2 lg mama babab bonbon korg... Hehehe... :)




Kesimpulannya... Bnyk kelebihan pakai CD... Irsa kalo pakai dress pon cantik je kalo terselak sbb pakai CD yg comel & bercorak2 ni... Hehe... Cumenye mama kena rajin sikit la... Bab2 cuci, sidai, lipat, masukkan insert CD mmg keje aku la 100%... Tak banyak para bapa yg sanggup nak buat rasenye...  So, kalo rase mampu buat, buatla ok... :)

Tapiiiii...
Ade jgk kelemahan CD pd pandangan aku... CD perlu ditukar dgn kerap kalo xnk bocor... Sbb CD tak sama mcm DD yg ade gel yg dpt mnyerap secara efisyen air kencing baby kan... So, max 4 jam jela... Kalo lebih, kebarangkalian utk bocor adalah tinggi tambah2 kalo anak jenis kencing banyak... Suamiku pon akan bising la kalo bocor... Huhuhu... 

Selain tu, kalo lambat tukar pon akan ade bau yg tak best sbb hancing kan... Klo pakai DD mmg xbau sbb semua kencing diserap gel... Sbb tu kalo jalan2 aku akan bg DD kat anak... kite pon senang jgk kan sbb kalo time pi bercuti mane la nak fikir pasal nak basuh2 CD semua ni... Ape2 pon, kelebihan CD adalah jauh lebih bnyk berbanding kelemahannya...


Tips ringkas utk berCD...
1) Prewash 2-3 kali sebelum guna utk tingkatkan daya serapan...
2) Jgn gunakan clorox & softener utk mencuci CD... (Boleh sebabkan daya serapan kurang)
3) Jgn. sental dgn berus... Tonyoh2 manja je... (aku berus gak kdg2 insert dia.. Haha)
4) Bilas dahulu dgn bersih najis2 bayi sebelum dimasukkan dlm mesin basuh... (Wajib buat!)
5) Masukkan CD dlm washing net sebelum masukkan dlm mesin basuh... Utk jaga kondisi CD... (Selalunya aku mmg xguna net pon... Huhu...)


Sekian, happy CD-ing mommies...