Followers

Thursday, 13 February 2014

Homemade Chicken Chop & Wedges... Yummylicious!!!

Ok, hari ni nak cerita pasal resepi Mini Chicken Chop & wedges ala KFC...
Yg pasti homemade by Chef Maslia ye... Hehe...
Layan gambar dulu ok...




Ehem2... Nampak sedap tak??? Hahaha... Walaupon nmpk biase2 je rupenye tp rase dia mmg terbaikkkk... Utk. tekak aku ni laa... Cumenye kekurangan sayuran mcm coleslaw & salad...



Ok, bahan2 utk buat wedges ala KFC & mini chicken chop ialah:

1- Hirisan ayam (ikot suka bhgian mana yg suka)
2- 5 biji US potato (guna kentang biasa pon boleh)
3- Sos tiram (2-3 sudu besar)
4- Tepung goreng serbaguna TESCO choice (jenama lain pon ok)
5- Sos lada hitam
6- Susu sejat cair

Haaaa, senang je kan bahan2 dia... Sikit je bahan & mudah didapati di mana2... Hehe...


Kat bawah ni pulak cara2 nak buat...

    Hiris ayam ikot ketebalan yg disukai... Sy guna bahagian dada...  Cuci bersih & toskan... 
                               Perapkan dlm 15 minit dgn sedikit sos tiram...

Ni pulak kentang yg sudah dicuci, dibelah dua & distimkan selama 10 minit... Sy just kupas sikit2 je kulit kentang... Kalau xnk kupas pon xpa... Kalau nk kupas semua pon lg xpa... Hehe... :)

               Bile kentang dh sejuk sikit, bolehla potong2 jadi bentuk wedges camni... 

                               
                               
Kemudian boleh la gaulkan hirisan ayam yg dh diperap & kentang yg dh dipotong dgn tepung goreng serbaguna... Sy guna cap Tesco Choice... Murah dh sedap... Kui3... Tp kalau nak guna tepung goreng jenis lain pon boleh... Ikot kesukaan cik puan semua la ye... Utk. Chicken chop, kalau nk gaulkan dlm serbuk roti pon boleh... Sedap kebaboomm jgk hasilnye nnt... :)

     Lepas tu boleh la digoreng chicken chop & wedges tu dlm minyak yg betul2 panas ye... 
                                         Sampai nmpak garing2 keperangan... 


Dah siap semua bolehla dihidangkan... Gravy utk dimakan dgn chicken chop tu just gaulkan sebati 
    sos lada hitam & susu sejat... Agak2 la sukatan tu ye... Kalau suka berlemak, lebihkan susu...



Sekian sahaja perkongsian resepi yg simple tp confirm sedap meletopsss ni... Sgt mudah dan wajib dicuba ye... Resepi ni pon belajar dr my MIL jgk... Cume ade yg diubah sendiri sikit2 sesuka hati... Oh, mak saya mmg tak pandai buat makanan ala2 western ni... So, bnyk belajar dr MIL jela resepi2 sebegini... Tp mak ku kalo bab makanan2 kampung mmg champion... Terbaik weiiii... Hehehe... Oklah, selamat mencuba... :)