Followers

Thursday, 20 February 2014

Cheese + Biscuit = CHEESEKUT... Super easy as ABC & tasty!!!

Salam...
Hari ni ku nk story mory pasal resepi Cheesekut...
Al-kisahnye 2/3 minggu lepas mase aku balik kampung adikku Eda ade beli Cheesekut dr sepupu aku... Sepupu aku tolong jualkan utk kawan die katenye...
Sebekas kecik tu rm10... Sekali rase mmg sedaaappp... Cumenye cair sikit la...
Kurang cheese & biskut maybe... So, kena mkn dgn sudu la...

Jadinye aku yg konon2 rajin ni mule la meng'google' resepi Cheesekut...
Macam2 resepi aku bace tp lebih kurang sama je semua resepi pon...
2-3 minggu jgk menyimpan hasrat nk buat sbb bahan xcukup...
Bile pi Tesco beli la biskut, susu pekat, susu dutch lady & nestum...
Tp still xbeli cream cheese sbb mahal sgt jenama phidelphia tu...
Nak beli jenis Tatura tu tp xda pulak kat Tesco...

Semalam, dgn semangat yg berkobar-kobar, balik je dari bengkel PEKA kat SMK Bukit Jambul aku terus pi kedai kek Demeters sebelah kedai nasi kandaq Deen Jelutong... 
Hajat nak beli cream cheese je tp biaselah aku....
Tangan dok mencapai serbuk koko, baking soda, baking powder, serbuk jelly dll...
Whipping cream pulak yg xbeli lg... Nnt kena beli utk next project pulak... Haha...



Okla, bahan-bahan nak buat cheesekut adalah seperti berikut... Hehe... :)


Aku buat 2 versi... Satu guna deluxe cracker, satu guna biskut Marie... Dua2 pon sedap... :)




Cara-cara nak buat:

1- Campurkan 250 g cream cheese, 1/2 tin susu pekat & 4 sudu susu dutch lady...
     Pukul sampai sebati dan berubah warna...
     (Aku buat adunan double sbb guna 1 setengah paket biskut (1 paket deluxe, 1/2 paket marie).. 
      Lgpon, adunan aku agak pekat.. So, mmg xdapat buat bnyk bekas sgt... Aku xjimat cream
      cheese... Buat utk makan sendiri la katekan... Hehehe...)

     

     


2- Sediakan ape2 bekas, saiz ikot suka korg la ye... Kalau bekas kecik, dptla bnyk bekas... :)
    Celupkan biskut dlm susu Dutch Lady sekejap... Ikot resepi yg aku dok baca2 kate sesaat je...
    Tp aku celup dlm 3-4-5-6-7-8 saat kot... Hehehe... Lpastu, susun2 la dlm bekas...

      

      


3- Lepas dah susun2 biskut tu, boleh la dituang adunan cream cheese + susu tu dan ratakan... 
    Dah agak2 rata boleh ditaburkan nestum pulak... Nak tambah serbuk koko atau milo pon boleh...

    

     

     


4- Ulang2 step 2 & 3 dan teruskan melapis sehingga mencapai ketebalan yg korang nak... 
    Last sekali tebalkan sikit lapisan cheese & taburkan banyak nestum utk lebih umphhhh!!!
    Hehehe...

      

      


5- Taraaaaa.... Siaplah sudah Cheesekut yg lazat ni... Simpan dlm peti ais 3-4 jam jam...
     Sedap dimakan sejuk2... Aku sekali makan mmg abes sebekas kecik... Hehehe...

       


    

Yg kat bawah ni pulak cheesekut versi kecik & versi biskut Marie + susu coklat yg aku buat jgk semalam... Mmg aku memanfaatkan sepenuhnya masa yang aku ada semalam... Dalam sejam lebih je siap semua... Sambil2 melayan anak2 & suap Rayyan makan pulak tu... Terasa mcm supermom pulak sekejap... Tp mmg resepi ni teramat senang pon... Mmg sekejap je nk buat... Bahan2 pon mudah... 

                    

Kesimpulannya aku mmg berpuas hati dgn Cheesekut yg aku buat... Mmg mantoppp... Hahaha...
Masuk bakul, angkat sendiri... Sape lg yg nak puji kan... Keh3... Lepas ni confirm akan buat lagi, dan lagi, dan lagiiii... Hehehe... So, my next mission is......
TIRAMISU!!! Yahoooooo...
Selamat mencuba!!!