Followers

Monday, 22 June 2015

Salam Ramadhan...

Assalamualaikum wbt...
Salam 5 Ramadhan....
lamanya dh tak update ape2 dlm blog ni...
bnyk hutang2 cerita yg tertunggak...
bukan utk tatapan org sgt tapi lebih kpd catatan kenangan utk diri sendiri...

Irsalina Qaisara dah genap 3y7m pd 20 jun yg lepas...
makin banyak akal... bnyk mulut... & bnyk ragam jgk...
bnyk perkembangan positif dia baik dr segi kemahiran motor
mahupun kemahiran intelek jgk...
Dia dh boleh mengira lancar smpai 30... dlm BM & BI...
smpai 100 pon boleh tp masih merangkak2 lg la...
Irsa pon dh boleh mengeja yg mudah2 mcm da-da : dada, ma-ma : mama dll...
Irsa makin pandai baca doa2 & surah2 lazim...
Hafalan dia agak bagus sbb setiap hari sebelum tido mama akan bacakan kuat2...
doa2 ringkas, surah2 lazim, zikir2 munajat & lagu2 nasyid...
Irsa & adik dua2 suka & mst kena mama 'nyanyi' jgk dlu sebelum tido...

Izzul Rayyan pula bakal berusia 2 tahun beberapa hari shja lg...
Rayyan pon dh pandai nyanyi mcm2 lagu...
lagu ABC, happy birthday, burung kakak tua dll...
boleh ikot dh walaupon sebutan ada yg masih x berapa jelas & pelat2 lg...
Mulut dia pon makin ringan nak tanya mcm2...
dh boleh kira 1-10 dl BM & BI...
boleh kenal nombor jgk... bukan setakat hafal je...
rayyan pon sgt suka dgn kenderaan...
dh boleh kenal bas, lori, kereta, motor, kapal terbang & van...
Gigi pon dh makin bnyk... masih suka menggigit & mencakar org...
huhuhu...

sekian dulu utk kali ni...
tata... wassalam... :)

Thursday, 26 February 2015

Birthday celebration Rayyan+papa & open house Raya 2014


Finally, selepas fikir punya fikir...
Decide nk buat open house & celebrate birthday Rayyan secara mengejut 2-3 hari sebelum majlis...
Majlisnye berlangsung pada 24 Ogos 2014...
Buat pon kecik2 & seadanya saje laaa...
Kali ni ajak jgk kwn2 sekerja kat SKPKJH...
Termasuk tetamu jemputan tetap iaitu kwn2 yg dok area penang...


Antara menu open house kami yg serba sederhana tu ialah:

~Mee Hailam
~Nasi Impit + kuah kacang + serunding ikan
~Air sirap
~Cheesecake
~Cheesekut nestum & milo
~Biskut raya (cornflakes madu je buat, yg lain2 beli je)
~Kerepek/keropok

Kuah kacang, kek, Cheesekut, biskut raya, nasi impit dll 
yg boleh prepare awal2 dh disiapkan mlm sebelum tu...
So, mase hari kejadian dr pg just prepare utk mee hailam, 
deco cake & buat air je...



Majlis start after Zohor...
My very 1st guest was kak Ida...
Siap bwk setalam besar puding jagung...
Dahla pastu kena tolong hidang2 makanan pulak tu...








Hello February!!!

Pejam celik pejam celik dh masuk bulan 2 dah... cepatnye rase... so far, semuanya ok je cuma rase penat sikit nak adapt dgn situasi baru... irsa dh mula sek, dh kena iron pulak baju2 dia... dahla mama dia ni mmg pemalas no. 1 bab gosok baju ni... huhuhu...
Setakat dh 3 minggu ++ Irsa pergi tadika ni dia nmpk dh makin improve... dh bnyk yg dia blaja... drama pagi2 dh kurang sikit tp mmg mandi style koboi jela dia pagi2... xpela, malam baru kite dobi dia kasi wangi2...
Irsa dh pandai nyanyi lagu Pulau Pinang, dh hafal sikit2 Rukun Islam & dh pandai tulis huruf A & B walaupon tulisan tu xla bape nk lawa sgt... ok la bg budak yg umurnya 3y2m kan...
Pastu dia dh lancar nyanyi lagu 25 Rasul, lagu bulan2 dlm Islam & dah tau hari2 dlm seminggu/days of a week... bulan Jan, Feb - Disember pon dh boleh hafal sikit2... bab2 nyanyi ni mama la yg ajor sbb smbil2 dlm kete & baring2 nak tido pon boleh praktis dh... TQ la kat Raihan yg nyanyi nasyid2 yg sgt membantu ibu bapa & anak2 utk mengenal & menghafal doa & nama2 Rasul dll... bab2 yg nak kena fokus & tulis2 ni mama xsempat sgt... kecuali bab homework tu terpaksa la mama monitor jgk... adoiii, bkn senang rupenye nk tggu & ajar anak siapkan homework... hilang sabor kdg2 dibuatnye... tp happy sgt2 bile tgk irsa dh pandai tulis sendiri...
Bab izzul rayyan pulak... dia dh genap 1y7m & dh makin bnyk perkataan yg dia boleh sebut... mama, papa, kakak, fish, ball, bag, air, nasi, nenek, tok wan, atok, opah, chik, mandi, hujan, baby & bnyk lg perkataan yg kite boleh faham kalo dia sebut walaupon ada sebutan yg xberapa jelas... mengira satu, dua tiga - sepuluh & one two three pon dia dh boleh ikot sikit2... slalu praktis mase turun naik tangga umah ibu la... Rayyan pon dh pandai ikot arahan, dh pandai panjat2 kerusi meja & makin lasak... bab kuat menggigit & suka mengamuk tu pon still maintain je lg...
Sekian utk catatan kali ni... tata... 

Monday, 19 January 2015

Permulaan 2015 yg macam2 ada...

15 Januari 2015...

~ Jeng jeng jeng...
Alhamdulillah... syukur Ya Allah....
Aku terima dgn senang hati...

Macam2 cerita suka duka awal tahun 2015 ni...
- kereta kesygan kena langgar lari 2/1/15...
- Irsalina Qaisara mula bersekolah kat Tadika Kemas 12/1/15...
- & rezeki mengejut yg Allah kurniakan awal2 tahun ni...
   kalau benar lah seperti yg terlihat pd 15/1/15...
   buat sementara waktu biarlah rahsia dahulu... :)

sesungguhnya hidup ni tak sunyi drpd suka duka...
tempuhilah dgn penuh kesyukuran & kesabaran...
Allah Maha mengetahui segala sesuatu...

TERIMA KASIH YA ALLAH!

Wednesday, 14 January 2015

Hello 2015!!!

Assalamualaikum wbt...
Holla! Welcome 2015!!!
skrg tgh LDP tentang VLE Frog kt sek...
sambil2 tu saje nak jenguh2 my blog ni...

Fuhhh fuhhh fuuhhhh!!!
Bersawang weiiii...
Lama dh tak jenguk...
okla... nnt kalo rajin I update okeyyyy...
Daaaaa... mmuuaahhh... xoxo...