Followers

Tuesday, 25 February 2014

Mission Possible... Pumping while Driving! :)

Salam...
Harini teramat boring & mengantuk kat sekolah...
So, aku terasa nk bercerita pulak pasal antara benda yg aku rase hebat yg aku buat...
Bendanya ialah... Seperti tajuk di atas...
Pumping while driving.... ^_^

Ok, mmg la benda biase kan kalo berpumping sambil buat mcm2 kerja kalau guna MEDELA freestyle tu... Tapi aku ni mane la boleh nak melabur sebnyk tu utk breastpump...
Aku terasa hebat sebab aku bermanual pump sambil drive... 
Pam manual yg aku guna ialah UNIMOM Mezzo yg xsampai rm100 mase aku beli...
Mmg terbaik pam ni bg aku... Dh berkhidmat 2 tahun & still ok smpai skrg...
Keh3... Ntah2 ramai je yg buat jgk... Aku je yg over rase mcm hebat sgt... Hihi...
Tp ofkos la kereta harus auto... 
Kalo korg bermanual pump smbil bermanual drive itu mmg tersgt dahsyat lerrr...
Ku boleh bg tabik spring kalo ada yg mampu buat gitu...

Ape2 pon, safety first... Aku xdela bwk kete laju2 kalo smbil mengepam tu...
Dari sek nak balik umah pon bnyk traffic light... 
So, mmg berbaloi2 la kalo ku dapat pam dlm kete...
Menggunakan masa secara optimum katenye...
Aku ni kalo pam dlm kete pon sbb dah rase penuh sgt cik B atau xsempat pam kt sek...
Kalo tak, aku pon xdela nak amik risiko kan... :)
Kalo encik polis tau ni, mmg boleh jd salah satu kesalahan trafik...
Selain drpd menggunakan telefon mase drive... Hahahaha...


       Ni pic hasil termewah yg aku pernah dapat mase berpumping while driving...



Tips2 kalo nak pumping mase driving especially kalo guna manual bp:

1- Pastikan pakai pakaian yg longgar bg memudahkan kerja2 mengepam...
2- Pastikan mase nk ubah kedudukan pam, nak tukar botol atau nak tukar side B utk pam pastikan
    tiada kenderaan yg besar2 & tinggi2 (eg: bas, lori dll) di sebelah kanan atau kiri kereta anda...
    (Walaupon keretaku bertinted tp ku tetap berjaga-jaga... Hihi... Xkan nk free show kot kan...)
3- Pastikan lalulintas agak lancar & tak membahayakan... Aku ni kalau tetibe ade kereta nk menyelit ke
    ape, aku mmg terus lepas je pam... Pandai2 la kepit2 sikit bg pam tu xterjatuh... Kalo susu tumpah,
    jadi cite lain pulak nak mengelap ape sume...
4- Pastikan tak ade pak polisi... Ini yg paling penting... Sbb mase mengepam aku mmg xpakai tali
     pinggang keledar... Hahaha! 



Okla, sekian sahaja utk kali ni... Happy pumping mommies! :)




Thursday, 20 February 2014

Cheese + Biscuit = CHEESEKUT... Super easy as ABC & tasty!!!

Salam...
Hari ni ku nk story mory pasal resepi Cheesekut...
Al-kisahnye 2/3 minggu lepas mase aku balik kampung adikku Eda ade beli Cheesekut dr sepupu aku... Sepupu aku tolong jualkan utk kawan die katenye...
Sebekas kecik tu rm10... Sekali rase mmg sedaaappp... Cumenye cair sikit la...
Kurang cheese & biskut maybe... So, kena mkn dgn sudu la...

Jadinye aku yg konon2 rajin ni mule la meng'google' resepi Cheesekut...
Macam2 resepi aku bace tp lebih kurang sama je semua resepi pon...
2-3 minggu jgk menyimpan hasrat nk buat sbb bahan xcukup...
Bile pi Tesco beli la biskut, susu pekat, susu dutch lady & nestum...
Tp still xbeli cream cheese sbb mahal sgt jenama phidelphia tu...
Nak beli jenis Tatura tu tp xda pulak kat Tesco...

Semalam, dgn semangat yg berkobar-kobar, balik je dari bengkel PEKA kat SMK Bukit Jambul aku terus pi kedai kek Demeters sebelah kedai nasi kandaq Deen Jelutong... 
Hajat nak beli cream cheese je tp biaselah aku....
Tangan dok mencapai serbuk koko, baking soda, baking powder, serbuk jelly dll...
Whipping cream pulak yg xbeli lg... Nnt kena beli utk next project pulak... Haha...



Okla, bahan-bahan nak buat cheesekut adalah seperti berikut... Hehe... :)


Aku buat 2 versi... Satu guna deluxe cracker, satu guna biskut Marie... Dua2 pon sedap... :)




Cara-cara nak buat:

1- Campurkan 250 g cream cheese, 1/2 tin susu pekat & 4 sudu susu dutch lady...
     Pukul sampai sebati dan berubah warna...
     (Aku buat adunan double sbb guna 1 setengah paket biskut (1 paket deluxe, 1/2 paket marie).. 
      Lgpon, adunan aku agak pekat.. So, mmg xdapat buat bnyk bekas sgt... Aku xjimat cream
      cheese... Buat utk makan sendiri la katekan... Hehehe...)

     

     


2- Sediakan ape2 bekas, saiz ikot suka korg la ye... Kalau bekas kecik, dptla bnyk bekas... :)
    Celupkan biskut dlm susu Dutch Lady sekejap... Ikot resepi yg aku dok baca2 kate sesaat je...
    Tp aku celup dlm 3-4-5-6-7-8 saat kot... Hehehe... Lpastu, susun2 la dlm bekas...

      

      


3- Lepas dah susun2 biskut tu, boleh la dituang adunan cream cheese + susu tu dan ratakan... 
    Dah agak2 rata boleh ditaburkan nestum pulak... Nak tambah serbuk koko atau milo pon boleh...

    

     

     


4- Ulang2 step 2 & 3 dan teruskan melapis sehingga mencapai ketebalan yg korang nak... 
    Last sekali tebalkan sikit lapisan cheese & taburkan banyak nestum utk lebih umphhhh!!!
    Hehehe...

      

      


5- Taraaaaa.... Siaplah sudah Cheesekut yg lazat ni... Simpan dlm peti ais 3-4 jam jam...
     Sedap dimakan sejuk2... Aku sekali makan mmg abes sebekas kecik... Hehehe...

       


    

Yg kat bawah ni pulak cheesekut versi kecik & versi biskut Marie + susu coklat yg aku buat jgk semalam... Mmg aku memanfaatkan sepenuhnya masa yang aku ada semalam... Dalam sejam lebih je siap semua... Sambil2 melayan anak2 & suap Rayyan makan pulak tu... Terasa mcm supermom pulak sekejap... Tp mmg resepi ni teramat senang pon... Mmg sekejap je nk buat... Bahan2 pon mudah... 

                    

Kesimpulannya aku mmg berpuas hati dgn Cheesekut yg aku buat... Mmg mantoppp... Hahaha...
Masuk bakul, angkat sendiri... Sape lg yg nak puji kan... Keh3... Lepas ni confirm akan buat lagi, dan lagi, dan lagiiii... Hehehe... So, my next mission is......
TIRAMISU!!! Yahoooooo...
Selamat mencuba!!!


     





        



Thursday, 13 February 2014

Homemade Chicken Chop & Wedges... Yummylicious!!!

Ok, hari ni nak cerita pasal resepi Mini Chicken Chop & wedges ala KFC...
Yg pasti homemade by Chef Maslia ye... Hehe...
Layan gambar dulu ok...




Ehem2... Nampak sedap tak??? Hahaha... Walaupon nmpk biase2 je rupenye tp rase dia mmg terbaikkkk... Utk. tekak aku ni laa... Cumenye kekurangan sayuran mcm coleslaw & salad...



Ok, bahan2 utk buat wedges ala KFC & mini chicken chop ialah:

1- Hirisan ayam (ikot suka bhgian mana yg suka)
2- 5 biji US potato (guna kentang biasa pon boleh)
3- Sos tiram (2-3 sudu besar)
4- Tepung goreng serbaguna TESCO choice (jenama lain pon ok)
5- Sos lada hitam
6- Susu sejat cair

Haaaa, senang je kan bahan2 dia... Sikit je bahan & mudah didapati di mana2... Hehe...


Kat bawah ni pulak cara2 nak buat...

    Hiris ayam ikot ketebalan yg disukai... Sy guna bahagian dada...  Cuci bersih & toskan... 
                               Perapkan dlm 15 minit dgn sedikit sos tiram...

Ni pulak kentang yg sudah dicuci, dibelah dua & distimkan selama 10 minit... Sy just kupas sikit2 je kulit kentang... Kalau xnk kupas pon xpa... Kalau nk kupas semua pon lg xpa... Hehe... :)

               Bile kentang dh sejuk sikit, bolehla potong2 jadi bentuk wedges camni... 

                               
                               
Kemudian boleh la gaulkan hirisan ayam yg dh diperap & kentang yg dh dipotong dgn tepung goreng serbaguna... Sy guna cap Tesco Choice... Murah dh sedap... Kui3... Tp kalau nak guna tepung goreng jenis lain pon boleh... Ikot kesukaan cik puan semua la ye... Utk. Chicken chop, kalau nk gaulkan dlm serbuk roti pon boleh... Sedap kebaboomm jgk hasilnye nnt... :)

     Lepas tu boleh la digoreng chicken chop & wedges tu dlm minyak yg betul2 panas ye... 
                                         Sampai nmpak garing2 keperangan... 


Dah siap semua bolehla dihidangkan... Gravy utk dimakan dgn chicken chop tu just gaulkan sebati 
    sos lada hitam & susu sejat... Agak2 la sukatan tu ye... Kalau suka berlemak, lebihkan susu...



Sekian sahaja perkongsian resepi yg simple tp confirm sedap meletopsss ni... Sgt mudah dan wajib dicuba ye... Resepi ni pon belajar dr my MIL jgk... Cume ade yg diubah sendiri sikit2 sesuka hati... Oh, mak saya mmg tak pandai buat makanan ala2 western ni... So, bnyk belajar dr MIL jela resepi2 sebegini... Tp mak ku kalo bab makanan2 kampung mmg champion... Terbaik weiiii... Hehehe... Oklah, selamat mencuba... :)









Wednesday, 12 February 2014

Cloth Diapering??? My point of view... :)

Assalamualaikum wbt...
Hari ni nk bercerita pasal cloth diaper (CD)...
Sebenarnye ada bermcm2 jenis cloth diaper...
Ade yg jenis Flat, Prefold, Contour, Fitted, Pocket, All-In-One (AIO) dan All-In-Two (AI2)...
Utk. tahu lebih mendalam boleh Google sendiri ok... Hihihi...

Dari zaman tok nenek kite dulu lg mmg guna cloth diaper...
Zaman aku kecik2 dulu pon mmg sempat lg berCD...
Mase tu mmg xbnyk sgt lg Disposable Diapers (DD) di pasaran... Agaknye la...
Tp mase dulu2 CDnye jenis yg conventional la...
Jenis Flat yg perlu dilipat dahulu & dipinkan...




 Haaa, baca la info dlm 2 gmbr kat atas ni ye utk faham terma2 yg digunakan... Krdt pic to Google Image... Ampun maafla sbb xtau tuan punya asal gambar2 di atas... Sy pinjam gambar tau... :)



Tp fokus aku hari ni utk cerita pasal jenis CD yg aku gunakan utk anak2 aku...
Iaitu CD jenis Pocket... Yg perlu dimasukkan insert kt dalam poket sblum guna...
Kenapa aku pilih Cloth Diaper???
Sbb aku mmg la seorg yg GO GREEN... :)
Tp. aku jgk bukanlah lgsg tak pakaikan DD utk anak2ku...
Aku akan bg anak2 pakai CD mase cuti2 duduk rumah dgn aku & bile2 yg sesuai la...
Mase hantar ke rumah BS & mase berjalan jauh anak2 masih guna DD...
Xnak la susahkan BS pulak sbb dia mmg basuhkan baju2 anak aku...
So, tak tergamak nk biar dia uruskan CD anakku yg dh bernajis tu...
Biarlah mama je yg menanggungnya... Ceewaahhh... Anak2 sila syg mama ye!


Yg. dlm gambar atas ni mmg sebab2 yg mendorong aku guna CD... Krdt to ratuhati.com



       Sebahagian koleksi pocket CD anak2ku... Mcm2 brand ada...
      Total semua CD dalam 30 helai ++ la... Xsure pulak... Hehehe...

CD pocket yg pink jenis minky button, yg plain hijau jenis PUL button, 
yg smart baby jenis PUL pants, yg AUTUMNZ tu pulak PUL velcro...
Insert pulak yg kiri yellowish tu jenis bamboo, yg putih mikrofiber...



Kebanyakan koleksi CD pocket ni aku dh beli sejak mngandung anak sulungku Irsalina Qaisara lg... Mmg agak banyak pelaburan utk CD tp bg aku mmg worth it... Sbb boleh jd aset turun temurun utk anak2 yg seterusnya... Mase beli tahun 2011 harga CD xla semurah skrg... Skrg dh makin murah sbb dh makin bnyk org jual kot kan... Hehe... Kat bwh ni antara jenama2 CD yg aku beli....


1) QQBaby

Koleksi terbnyk adalah jenis QQBaby... Sebab??? Murah la kan sebabnye...
Hihihi... Ade plain, ade printed, ade PUL, ade minky... Hrga dlm rm20-25 je satu...


2) Lunatots

Lunatots ni aku xbeli bnyk sbb mahal sikit kan... Xingat dh bape RM tp kelebihan 
dia adalah cantik & colourful... Inner side dia pon berwarna... Selain tu saiz dia agak 
kecik so dr dlm pantang boleh bgbaby pakai... Tp. mmg jenuh la nk cuci sbb 
baby yg baru lahir kan selalu poopoo... :)


3) AUTUMNZ

Jenis Autumnz ada 2 helai je... Murah sikit dr Lunatots... Yg love merah
tu jenis button, minky & yg corak safari zoo tu jenis velcro, PUL...


4) Gallen

  Yg brand ni aku test je... Beli sehelai mase baby fair kt PISA kalo xsalah...


5) Sunny Baby

Yg ini jenis velcro... Lekat2 aje mcm DD kekdahnye... Hadiah dr. Aunty Bear mase 
melawat irsa dlm pantang... Thanks aunty Bear! Tau2 je mama irsa mmg berCD...


6) Smart Baby

Ini mmg smart, sesuai namanya... Satu2nya CD jenis pocket pants yg ada
dalam koleksi... Yg ni hadiah dr. Aunty Firah mase irsa 1st besday... Cun sgt...
TQ aunty firah... Aku nk beli lg jenis ni tp xjumpe... Xtau mane firah beli... 


7) Lain-lain brand (Pureen & Fiffy)

CD ni jenis yg murah je... Rasenye tak sampai rm10 sehelai... Dia just upgrade sikit dr plastik yg mak2 kita guna utk cover lampin conventional jenis flat tu... Yg plastik tu kena ikat2... yg ni ade button, velcro & ade corak2... lawa la sikit kan... Aku beli je tp xpernah guna lg... Mungkin mase nk potty train irsa baru guna yg ni... Sbg alas je kot2 dia terkucil nnt... Kui3...



Ni pulak pic my babies in their CDs... Awwwwww, cekcinyeeee... Baby2 lg xpe la ye nak cekci2...
Kalo dh besar nnt cekci2 lg mama babab bonbon korg... Hehehe... :)




Kesimpulannya... Bnyk kelebihan pakai CD... Irsa kalo pakai dress pon cantik je kalo terselak sbb pakai CD yg comel & bercorak2 ni... Hehe... Cumenye mama kena rajin sikit la... Bab2 cuci, sidai, lipat, masukkan insert CD mmg keje aku la 100%... Tak banyak para bapa yg sanggup nak buat rasenye...  So, kalo rase mampu buat, buatla ok... :)

Tapiiiii...
Ade jgk kelemahan CD pd pandangan aku... CD perlu ditukar dgn kerap kalo xnk bocor... Sbb CD tak sama mcm DD yg ade gel yg dpt mnyerap secara efisyen air kencing baby kan... So, max 4 jam jela... Kalo lebih, kebarangkalian utk bocor adalah tinggi tambah2 kalo anak jenis kencing banyak... Suamiku pon akan bising la kalo bocor... Huhuhu... 

Selain tu, kalo lambat tukar pon akan ade bau yg tak best sbb hancing kan... Klo pakai DD mmg xbau sbb semua kencing diserap gel... Sbb tu kalo jalan2 aku akan bg DD kat anak... kite pon senang jgk kan sbb kalo time pi bercuti mane la nak fikir pasal nak basuh2 CD semua ni... Ape2 pon, kelebihan CD adalah jauh lebih bnyk berbanding kelemahannya...


Tips ringkas utk berCD...
1) Prewash 2-3 kali sebelum guna utk tingkatkan daya serapan...
2) Jgn gunakan clorox & softener utk mencuci CD... (Boleh sebabkan daya serapan kurang)
3) Jgn. sental dgn berus... Tonyoh2 manja je... (aku berus gak kdg2 insert dia.. Haha)
4) Bilas dahulu dgn bersih najis2 bayi sebelum dimasukkan dlm mesin basuh... (Wajib buat!)
5) Masukkan CD dlm washing net sebelum masukkan dlm mesin basuh... Utk jaga kondisi CD... (Selalunya aku mmg xguna net pon... Huhu...)


Sekian, happy CD-ing mommies...




















Thursday, 6 February 2014

Kenape aku buat blog & group kt FB???

Salam semua...
Semalam aku berchit chat dgn one of my good fren mase kt IPG KPP...
Dia jgk pernah jd roommate aku selama setahun... mase last year kami kt IPG...
Kami same2 kawen awal mase tgah belajar...
Nama dia ialah Siti Zafirah... Hello, hai Firah!!!!

Kami same2 posting kat Penang & same2 dpt sek. pendidikah khas!
Nampak tak persamaan di situ...
sbb kami same2 dh bersuami & suami kami keje kt penang kot...
Tu yg dpt posting Penang...
Bab dpt sek. pend. Khas pulak mgkin rezeki kami...
Nk. menjadikan kami insan yg lebih bersabar & bersyukur atas nikmat-Nya...
 Antara yg kami borakkan smlm ialah sebab2 aku wat blog & group laa...

Actually, aku buat blog & group pasal homemade food for baby sbb utk rujukan dan tatapan aku & mungkin juga anak cucu aku di kemudian hari... (anak2 mama sila rujuk ok! Paksaan ni... kui3...)
Selain tu, aku jugak nak share ttg pengalaman & ilmu yg aku ada...
Sbb aku pon dpt ilmu hasil dr perkongsian org lain jgk selain drpd pembacaan dll...
Jadi, lebih eloklah benda2 yg baik ni kita sebarkan & kongsikan...
Moga2 banyak manfaat yg kita peroleh bersama...
Sharing is Caring rite??? =)

Aku berkongsi melalui blog & group 'My Homemade Solid Food' jgk sbb aku nak ibu2 baru dpt pengetahuan & pendedahan awal ttg isu2 Breastfeeding, Solid Food dll...
Sbb mase aku mngandung & jd mama tahun 2011 dulu tak bnyk lagi kawan2 terdekat yg. dah ada anak...
Aku pon xda pengalaman & terkial-kial la jgk menggali ilmu BF & solid food...
Maklumlah, xda kawan yg boleh rujuk, sembang2 & bertukar2 pendapat...
Hari2 buat research sendiri... Mmg la info kt internet berlambak tp semangat tu xberkobar2 sgt sbb xda org2 terdekat dgn kita yg sama2 melalui benda yg sama...
Tp Alhamdulillah, aku berjaya jgk walaupon bukan 100%...
Skrg ni makin bnyk info yg kite boleh dpt & hopefully kwn2ku new mom sekalian lebih bersedia & lebih berjaya xmcm aku dulu...

Irsalina Qaisara sampai setahun lebih je aku dpt jaga betoi2 pemakanan dia... Lpas tu, dh xketat sgt dah...
Since pregnant Rayyan ade topup FM dh kat dia dlm 3 bln camtu... Tp lpas je Rayyan lahir, Irsa pon stop jgk la FM sbb susu aku dh bnyk balik kan... Sampai skrg la dia masih BF... =)
Pemakanan dia pon dh bercampur dgn unhealthy food... sweets, jelly, jajan etc sume dia makan... 
So, dgn kelahiran anak kedua Izzul Rayyan, aku berazam nak improve lg ape2 yg patot...
Nak jd ibu yg lebih baik, lebih rajin, lebih bersemangat dan lebih penyayang...

Kujadi bersemangat camni sbb aku xmerasa nak melahirkan anak2ku secara normal dan natural...
Sedih sgt tp aku pasrah atas ketetapan & rezeki yg Allah dah aturkan utk aku...
Ramai lg yg menunggu rezeki utk mendapatkan anak... Yg. masih menunggu jodoh pon ramai...
Bersyukurlah Maslia! Jgn. terlalu tamak & bnyk. merungut...
Jadi, disebabkan itu biarlah aku xterlepas peluang pula utk menyusukan anakku...
& menyediakan makanan yg sihat utk ankkku... Aku nak buat sebaik yg boleh mengikut kemampuan aku...
Mungkin xsempurna tp aku nak cuba jugak buat semampu yg boleh...

That's all for today... Thanks a lot to my dear hubby, family & friends yg support ape yg aku dah buat, tgah buat & akan buat... Sokongan korg semua mmg menaikkan semangat aku...
Semoga perkongsian aku dpt memberi manfaat...
Semoga niat aku sentiasa Allah luruskan...
InsyaAllah... Amiinnn... 

 

Wednesday, 5 February 2014

My bad HABIT! Huhuhu...

Hello hello hello...
Well, tgk tajuk entry pon dh tau ape aku nk cite kan...
Sbnrnye aku ada satu 'habit' yg sgt tak elok...
Ada bnyk je habit buruk sbnrnye tp yg satu ni mmg agak ketara...
Huhuhu... aku sedar benda ni & utk tahun 2014 ni aku nk cuba ubah, kurangkan atau yg lebih baik lg buang terus 'habit' aku yg buruk ni...

Habit yg dimaksudkan ialah suke membeli bnyk2 walaupon xberapa perlu @ xberapa nak guna sgt.. Benda yg dibeli pon boleh dibahagikan kpd beberapa kategori...

1) Makanan:
     Aku selalu beli stok makanan bnyk2... Sekali beli gula 3 paket, tepung gandum 3 paket, susu pekat, susu sejat, bihun kering, biskut2, mayonis, kordial, cili, bawang2 dan segala mak nenek sume pon aku beli bnyk2... Kononnye kalo beli bnyk lg jimat... Contoh, beli kicap saiz besar lg jimat & untung dr beli kicap saiz kecik... Rempah kari la, kurma la, serbuk cili sume beli yg paket besar... Mcm la rajin benor nak masaknye... Sudahnye pakai 2-3 kali je & tersimpan smpai berkulat... Sume ni mngaburi mata aku & kdg2 jd kalut pulak nk menghabiskan semua stok tu nak mngejar tarikh luput... Barang2 masak mcm bawang pon kdg2 smpai dh jd pokok sbb lame sgt xguna2... Haihhhh... Kan dh membazir di situ... Tak suke!!!

2) Pakaian/Kelengkapan Baby:
     Aku ni pantang pi shopping mst nk menyinggah jgk kt bhgian baby... Natijahnye selalu je ada brg2 yg xda dlm senarai keperluan yg kubeli... Baju baby la, pampers la, storage bottle la, stokin baby la, mainan baby la dll sume nak beli... Dlm hati dok ckp xpa, kalo x jadi nk bg anak sendiri pakai pon boleh bg sebagai hadiah kt anak member2 atau sedara mara... Yg pampers tu pulak akan jd semak umah la sbb bnyk paket lg yg xguna dh beli lg... Dh pantang nmpk harga tgh murah sikit drpd selalu nk beli jgk kan... Mainan anak pulak smpai dh penuh umah... Sekali anak main, smpai dh xnmpak lantai umah... Over tak... Kui3... Last2, papa kemas & simpan terus mainan2 yg kecik2 yg susah nk kemas tu... Mmg bersepah & sakit oo kalo terpijak mainan2 anak yg kecik2 tu... Huhu...

3) Barang Kebersihan Diri/Kelengkapan Rumah:
     Selain tu jgk aku suke je nk beli brg2 keperluan rumah kononnye... Xkire la samada online @ offline, sumenye menggoda mata... Contoh, aku kalo pi Mydin Mall xsah kalo xbeli sabun basuh baju, sabun cuci pinggan, sabun mandi, syampu, ubat gigi, berus gigi, deodorant dll... Padahal sabun basuh sekampit lg xguna, sunlight pon ade lg 2 botol xguna... tp dok beli jgk... xpadan dgn umah yg xberapa nk besar tu... beberapa mggu lepas pon dok excited membeli Slap & Chop... punye nak beli dgn harga borong sanggup aku beli 10 set benda tu... Nasib baik elok2 sampai parcel kt sek je dh ada kawan2 satu sek mntk nak beli... habis jgkla 7 set... so, tggal 3 set kat aku utk pakai sendiri & nk bg hadiah kawen kt kawan... Tgk iklan punye senang diorg guna menatang Slap & Chop tu, tp hakikatnya ia xla semudah itu... Indah kabar dr rupa... huhuhu...

4) Set TUPPERWARE:
     Yg ni pon aku suke jgk nak beli... Pantang tgk katalog, mst ade je nak beli... Kat umah dah ada 2 kotak besar dah produk2 TUPPERWARE yg aku beli... Drpd xjd ahli, sampaila dah jd ahli... Nmpk cantik je sume aku nk borong... Tp ni pon boleh dikire hobi jgk kot... Hobi mengumpul TUPPERWARE... So, dimaafkan la kot... Aci la kan... Haha... Tp bile nak mnyimpan ayam ikan dlm freezer, aku boh dlm bekas eskrem jgk... Guna TIPUWARE jgk selalunye... Hihi... Yg TUPPERWARE tu buat simpanan je... Jd. hiasan... Tp lpas ni mmg nk guna la... Syg je beli mahal2 tp xguna kan... 


Ade la bnyk lagi benda2 lain yg aku suke beli bnyk2... Keburukannya mmgla banyak... Benda2 stok makanan akan jd expired sebelum sempat nk abeskan... so, aku jd stress la sbb aku ni anti pembaziran sbnrnye... Tambah2 kalo membazir makanan lg aku xsuka... so, BAD HABIT aku bertembung la dgn GOOD HABIT aku... Mcm roti, cepat2 aku masuk dlm peti takot rosak & pastu aku akan buat puding roti... Benda2 lain pon sama la... Aku akan cuba menghabiskan jgk... Tp mmg jenuh la kan...

Maka dgn itu, sempena tahun 2014 ni aku berazam xnak membeli secara bnyk & membuta tuli dah... Biarla kalo betoi2 nak pakai ape2 baru beli... Mcm stok makanan pon sama... Kalo bahan xda bukan susah nak beli pon sebenarnye... Kedai minimarket 24 jam ada kt bawah umah aku ni... Bukan jauh pon... semoga azam aku ni dpt dilaksanakan... InsyaAllah... Say NO to PEMBAZIRAN... Sekian....


Monday, 3 February 2014

Tak mengantuk punya pasal...

Assalamualaikum...
Masih dlm mood cuti sempena CNY...
Pg td gerak dr penang & smpai bukit jana dlm pkul12 tnghri...
Terus follow in laws pi kenduri kt taman saujana, assam kumbang...
Kt kenduri tu, 1st time Rayyan try mkn pisang guna food feeder...
Bravo son! Elok je dia mkn walaupon comot momot... 
Xpela, 1st timer kan... So, xla dia kaco mama mkn...


Ops, sbnrnye fokus utama nk cite pasal group kt FB yg aku bru create...
Group tu kuberi nama 'My Baby Homemade Solid Food'...










Saje nk buat group supaya senang aku nk kumpul & rujuk balik resepi2 yg aku buat sendiri utk anak2 aku... Aku baru add en. suami, irsalina qaisara & izzul rayyan je... so, kami 4 beranak jela member group ni setakat ni... so, dgn tibe2nye pada pkul 2 pagi, 3 Feb 2014 lahirlah group 'My Baby Homemade Solid Food'...  :)

Kesimpulannye.... 
Sume ni sbb xmengantuk punye pasal... Hehehehehe...

Saturday, 1 February 2014

Projek pukul1.30 pagi...

Tgah mlm td tetibe rase rajin + tak mengantuk... Anak2 dah tido, en. suami pon xdak pi mancing... so, aku decide la nk buat biskut yg special... biskut ni dinamakan 'biskut sekali seumur hidup'... hahaha... kelass tak nama biskut i??? Keh3...


Sebab2 biskut ni diberi nama sedemikian rupa ialah...

Aku guna bahan2 ape yg ada je... Nak menghabiskan bahan yg dh sgt2 lama dibeli tp xabes2... Huhuhu... So, seumur hidup sekali jela sbb lpas2 ni kalo nk buat lg pon mgkin dh xsama dh rasenye... Hihihi...

 

Memula bace2 jgkla 2-3 resepi biskut nestum, sbb bahan utama yg aku nk abeskan ialah NESTUM... Tp tgk sume resepi ade pkai telur... Kt umh aku plk xdak stok telur... So, jd la resepi ciptaan sendiri... Biskut nestum tanpa telur...


Bahan2 yg aku guna:

- 2-3 cawan Nestum

- 3/4 ketul buttercup 

- 1 cawan tepung gandum

- 5 sudu besar gula (ramai guna gula aising tp aku xda... So, guna je gula kasar)

- 2 sudu kecik garam (xboh pon xpa... Aku suka biskut yg ada masin2...)



Ikot resepi yg bnyk2 aku baca, depa bubuh telur sebijik, asen vanila, serbuk badam etc... Tp sbb sume tu aku xda... Aku buat resepi aku sendiri jela... Aku pon xpukul mentega & gula smpai kembang dulu... Gula & nestum pon xkisar dulu mcm yg aku baca... Kes xnk ank2 terjaga sbb depa suma pakat tido depan TV je...  



Ops, aku pon ada tmbh biskut baby yg ntah bile aku beli... Ade sepaket kecik lg... So, aku ramas2 je sekali... Mmg sakit gak tangan nak meramas sbb dgn gula yg kasar & biskut yg keras tu semua kan... Bile ramas2 sebati, tgk2 xjd doh & mcm serbuk2 je... Dlm hati mcm nk tmbah air tp risau xjd terus plk biskut ni nnt... So, aku tmbah la mnyak masak... Hahaha... Sesuka hati je... Still xjd doh tp bile kepal2 lama2 boleh la jgk terbentuk jd bola... Cadangnye nk tekan & leperkan dgn garfu tp kubatalkan hasrat sbb mmg terus hancur berderai kalo tekan... 


Buat separuh jalan tetibe pkul2.30 pg Rayyan terjaga pulak... So, aku pon simpan adunan dlm peti ais... Pagi2 lpas solat subuh baru aku smbung buat biskut ni... Rayyan terjaga lg... dia mmg suka bngun awal... So, sambil sebelah tangan dukung rayyan, aku bentuk2kan la biskut ni... Fuhhhh, supermama is here... Kui3... Siap semua, aku bakar dlm oven dlm 20 min, suhu 180... Tgk warna biskut mcm gelap kan... Yup, aku mmg suka biskut yg ala2 hampir hangit... Dr kecik lg... Kalo x, xde la ayah aku pggil aku 'si garing ayah' kan... Plus, aku mmg hitam mase kecik2 dulu... Plg hitam dlm fmly kottt... Opsss, skrg pon xjuga putih... Keh3... :)


Finally, siaplah biskut Nestum sekali seumur hidup aku ni... Well, sedaplah bg aku... Rangup, garing, masin! Cukup utk memenuhi selera anak tekak aku ni... Selamat mencuba! :)

Swimming time sempena cuti CNY....

Bile dh namanya CIKGU mmg bnyk la cuti kan... sek aku pon ramai student cina so mmg pnjg la cutinye... tp cuti berganti okayyy... bkn free2 je depa bg lama2 tu... so, bercutilah aku 30/1 - 4/2 nnt...

En. Suami pulak keje lg 30/1 & 31/1 - 1/2 plk dia nk pi mancing dgn member2... hurmmmm... ape nk dikata dh mmg itu minat dia... tinggallah kami 3 beranak je kt umah...

Mujurla ibu (pengasuh anak2ku) dtg umah ajak mandi kolam... so, ade jgkla aktvt anak2... xla bosan sgt...

Anak2ku mmg nmpk gaya suka sgt main air... tp irsa agak 'kedeks' sikit n xnk share pelampung dgn adik... xpela rayyan... mama dh beli neck float utk rayyan... lpas CNY kot dpt... tp mmg dh beli dua siap2 sbb xnk bg berebut... demimu anak2... mama rela... ceewaahhh... hahaha...