Followers

Monday, 22 June 2015

Salam Ramadhan...

Assalamualaikum wbt...
Salam 5 Ramadhan....
lamanya dh tak update ape2 dlm blog ni...
bnyk hutang2 cerita yg tertunggak...
bukan utk tatapan org sgt tapi lebih kpd catatan kenangan utk diri sendiri...

Irsalina Qaisara dah genap 3y7m pd 20 jun yg lepas...
makin banyak akal... bnyk mulut... & bnyk ragam jgk...
bnyk perkembangan positif dia baik dr segi kemahiran motor
mahupun kemahiran intelek jgk...
Dia dh boleh mengira lancar smpai 30... dlm BM & BI...
smpai 100 pon boleh tp masih merangkak2 lg la...
Irsa pon dh boleh mengeja yg mudah2 mcm da-da : dada, ma-ma : mama dll...
Irsa makin pandai baca doa2 & surah2 lazim...
Hafalan dia agak bagus sbb setiap hari sebelum tido mama akan bacakan kuat2...
doa2 ringkas, surah2 lazim, zikir2 munajat & lagu2 nasyid...
Irsa & adik dua2 suka & mst kena mama 'nyanyi' jgk dlu sebelum tido...

Izzul Rayyan pula bakal berusia 2 tahun beberapa hari shja lg...
Rayyan pon dh pandai nyanyi mcm2 lagu...
lagu ABC, happy birthday, burung kakak tua dll...
boleh ikot dh walaupon sebutan ada yg masih x berapa jelas & pelat2 lg...
Mulut dia pon makin ringan nak tanya mcm2...
dh boleh kira 1-10 dl BM & BI...
boleh kenal nombor jgk... bukan setakat hafal je...
rayyan pon sgt suka dgn kenderaan...
dh boleh kenal bas, lori, kereta, motor, kapal terbang & van...
Gigi pon dh makin bnyk... masih suka menggigit & mencakar org...
huhuhu...

sekian dulu utk kali ni...
tata... wassalam... :)

Thursday, 26 February 2015

Birthday celebration Rayyan+papa & open house Raya 2014


Finally, selepas fikir punya fikir...
Decide nk buat open house & celebrate birthday Rayyan secara mengejut 2-3 hari sebelum majlis...
Majlisnye berlangsung pada 24 Ogos 2014...
Buat pon kecik2 & seadanya saje laaa...
Kali ni ajak jgk kwn2 sekerja kat SKPKJH...
Termasuk tetamu jemputan tetap iaitu kwn2 yg dok area penang...


Antara menu open house kami yg serba sederhana tu ialah:

~Mee Hailam
~Nasi Impit + kuah kacang + serunding ikan
~Air sirap
~Cheesecake
~Cheesekut nestum & milo
~Biskut raya (cornflakes madu je buat, yg lain2 beli je)
~Kerepek/keropok

Kuah kacang, kek, Cheesekut, biskut raya, nasi impit dll 
yg boleh prepare awal2 dh disiapkan mlm sebelum tu...
So, mase hari kejadian dr pg just prepare utk mee hailam, 
deco cake & buat air je...



Majlis start after Zohor...
My very 1st guest was kak Ida...
Siap bwk setalam besar puding jagung...
Dahla pastu kena tolong hidang2 makanan pulak tu...








Hello February!!!

Pejam celik pejam celik dh masuk bulan 2 dah... cepatnye rase... so far, semuanya ok je cuma rase penat sikit nak adapt dgn situasi baru... irsa dh mula sek, dh kena iron pulak baju2 dia... dahla mama dia ni mmg pemalas no. 1 bab gosok baju ni... huhuhu...
Setakat dh 3 minggu ++ Irsa pergi tadika ni dia nmpk dh makin improve... dh bnyk yg dia blaja... drama pagi2 dh kurang sikit tp mmg mandi style koboi jela dia pagi2... xpela, malam baru kite dobi dia kasi wangi2...
Irsa dh pandai nyanyi lagu Pulau Pinang, dh hafal sikit2 Rukun Islam & dh pandai tulis huruf A & B walaupon tulisan tu xla bape nk lawa sgt... ok la bg budak yg umurnya 3y2m kan...
Pastu dia dh lancar nyanyi lagu 25 Rasul, lagu bulan2 dlm Islam & dah tau hari2 dlm seminggu/days of a week... bulan Jan, Feb - Disember pon dh boleh hafal sikit2... bab2 nyanyi ni mama la yg ajor sbb smbil2 dlm kete & baring2 nak tido pon boleh praktis dh... TQ la kat Raihan yg nyanyi nasyid2 yg sgt membantu ibu bapa & anak2 utk mengenal & menghafal doa & nama2 Rasul dll... bab2 yg nak kena fokus & tulis2 ni mama xsempat sgt... kecuali bab homework tu terpaksa la mama monitor jgk... adoiii, bkn senang rupenye nk tggu & ajar anak siapkan homework... hilang sabor kdg2 dibuatnye... tp happy sgt2 bile tgk irsa dh pandai tulis sendiri...
Bab izzul rayyan pulak... dia dh genap 1y7m & dh makin bnyk perkataan yg dia boleh sebut... mama, papa, kakak, fish, ball, bag, air, nasi, nenek, tok wan, atok, opah, chik, mandi, hujan, baby & bnyk lg perkataan yg kite boleh faham kalo dia sebut walaupon ada sebutan yg xberapa jelas... mengira satu, dua tiga - sepuluh & one two three pon dia dh boleh ikot sikit2... slalu praktis mase turun naik tangga umah ibu la... Rayyan pon dh pandai ikot arahan, dh pandai panjat2 kerusi meja & makin lasak... bab kuat menggigit & suka mengamuk tu pon still maintain je lg...
Sekian utk catatan kali ni... tata... 

Monday, 19 January 2015

Permulaan 2015 yg macam2 ada...

15 Januari 2015...

~ Jeng jeng jeng...
Alhamdulillah... syukur Ya Allah....
Aku terima dgn senang hati...

Macam2 cerita suka duka awal tahun 2015 ni...
- kereta kesygan kena langgar lari 2/1/15...
- Irsalina Qaisara mula bersekolah kat Tadika Kemas 12/1/15...
- & rezeki mengejut yg Allah kurniakan awal2 tahun ni...
   kalau benar lah seperti yg terlihat pd 15/1/15...
   buat sementara waktu biarlah rahsia dahulu... :)

sesungguhnya hidup ni tak sunyi drpd suka duka...
tempuhilah dgn penuh kesyukuran & kesabaran...
Allah Maha mengetahui segala sesuatu...

TERIMA KASIH YA ALLAH!

Wednesday, 14 January 2015

Hello 2015!!!

Assalamualaikum wbt...
Holla! Welcome 2015!!!
skrg tgh LDP tentang VLE Frog kt sek...
sambil2 tu saje nak jenguh2 my blog ni...

Fuhhh fuhhh fuuhhhh!!!
Bersawang weiiii...
Lama dh tak jenguk...
okla... nnt kalo rajin I update okeyyyy...
Daaaaa... mmuuaahhh... xoxo...

Wednesday, 29 October 2014

My 1st babywearing event!


Last weekend, 11/10/2014 dpt jgk join event yg dianjurkan oleh group Northern Babywearers sempena international babywearing week 2014 (IBW2014)...
Luckily, event ni dipadamkan kat Queensbay Mall Penang... So, dptla aku join...
Kalo buat jauh2, kebarangkalian nk join tu agak rendah la... Haha...
Actually, 21/9 aritu pon ada gathering kat queensbay tp mase tu aku join rombongan merisik ke weng dalam, kedah nun utk abg aku... So, xdptla join mase tu...

Dlm pkul3 kami semua berkumpul kat depan coffee bean... Aku smpai dlm 3.15 camtu tp nasib baik still xmula lg & semua pon masih tggu2 org lain jgk... Say hai2, salam2 & sempat la amik2 gambo dulu... Gambo tu yg penting ye tuan2 & puan2 sekalian... Hehe... 





Sempat jgk berkenalan & bergambar dgn mommy yg guna ssc boba 4g tweet jgk...




Acara yg dijalankan lpas tu ialah babywearing walk.... Rayyan sedap je tido sepanjang walking session tu sbb mmg time tido dia... Tujuan walk tu utk spread awareness la kat public ttg kebaikan babywearing & juga utk exposed org ramai ttg kepentingan safe babywearing iaitu dgn guna proper baby carrier dll... Mase walk2 tu sempat jgk aku & adik aku bergambar dgn watkan hantu utk promosi movie seram tajuk seventh kot kalo xsalah...



Pastu ada sharing, testing, 'royan-ing' & 'Raba-ing' session with all the participants...
Aku sempat la try test 3 jenis woven wrap dgn 3 carry styles yg berbeza...
Mmg best sgt & rase mmg kena menabung utk beli wrap pulak pasni...
Ring sling ada satu je haritu kalo x salah so aku pon xsempat nk cuba...



Event tu berlangsung dlm 2 jam lebih jgk la... Masuk jam kedua anak2 aku mula buat perangai & dh mula boring... 


Bergambar dgn azreen... 1st person yg aku tgk buat demo wrap depan aku mase open house raya puasa yg lepas... Few days lpas tu baru beli boba 4g tweet ni... :)





Gambar lagiiiii.....




Walaupon anak2 dh mula meragam tp gigih jgk nk tggu smpai abes sbb tggu Lucky Draw...
Alhamdulillah, mmg aku antara 7 org yg bertuah dpt hadiah... 1st time join dpt pulak hadiah lg... Mmg happy sesgt ler... Sebelum dpt hadiah aku kena wat practical test dulu... Legaaaa sgt sbb lulus! :)



With kak min @ Jessie Chew, organizer event merangkap org yg tlg register nama utk aku... 
TQ sis! Ape2 pon ilmu yg dapat drpd event ni lg berharga... Seriously! :)


Agak2 aku dpt ape ek? Set Safi??? No no no no no...



Taraaaaaa.... I won this!


Produk2 rambut brand WELLA... 1st time hoiii pakai set2 gini... Walaupon produk ni khas utk colored hair, tp hentam saje lahhh... Wangi semerbak la rambut mak pasni... Kui3... Produk ni pon worth rm168... So, thanks a lot to the sponsor, sis aisyah... Ade yg dpt brg2 baby, produk muka & mcm2 lg laaa... Plg best hadiah utama... Dpt boba 4g tajaan aboo family... Aku dpt yg ni pon dh Syukur Alhamdulillah... :)

Hopefully, pasni dpt join lg event2 pasal babywearing... Ni pulak pic2 ktorg jalan2 lpas event tu selesai...



That's all for now... Happy Babywearing u ols... Tata~












Wednesday, 27 August 2014

Izzul Rayyan is ONE! 26 June 2014... :)




Kikiki...
Nmpknya mmg la aku semakin 'rajin' mengapdet belog...
Ntah laaa... Mood xdak... Busy pon iye...
Malas sudah pasti... 
Xpela, at least sekali sekala dpt update pon ok la... :)

Kali ni nk cerita pasal besday Rayyan pulak...
Besday Rayyan yg pertama jatuh pd 26/06/14...
Sehari sebelum tu mama ada pi ke DIY...
So, ada la beli topi besday, Lego dll sikit utk bg Rayyan happy...
Tgh malam tu, kami anak beranak bernyanyi2 la utk Rayyan...
Nk celebrate & wat makan2 mase tu xboleh sbb hari sekolah...
Plus, mama tgh busy qada pose 30 hari...
Ramadhan dh dekat la katekan...
So, konon2 mcm plan nk celebrate lepas raya la...

        Selamat hari lahir yg pertama sayang mama, Izzul Rayyan...

  
   Bergembira, menyanyi2 & berjoget2 tgh malam sempena besday Rayyan...


     Gambar2 puteraku pada tarikh 26 Jun 2014... I love u sonshine!

   Gambar Rayyan semasa hari pertama dilahirkan vs selepas setahun...
    Itulah baju pertama yg Rayyan pakai... Smpai setahun muat lg... :)


                  Irsalina Qaisara setahun VS Izzul Rayyan setahun...
 Baju yg hampir sama, pose & tempat yg lebih kurg sama... Dua2 berCD...


     Yeayyyyy... My son, baby boy, beba mama aka Mat Ball dah setahun...
     Gigi masih lg 4 batang... Mama loves u a lot... U know it rite... Xoxo... 


Okla, itu jela yg boleh di share skrg...
Nnt2 ada masa nk story pasal belated birthday Rayyan + open house Raya 2014...
Tata... ^_^