Followers

Monday, 27 January 2014

Exclusive Breastfeeding (EBF)

Breastfeeding... To be frank, aku ni baru mengambil tahu secara serius pasal BF sejak mengandungkan my princess Irsalina Qaisara tahun 2011 dulu... Sebelum tu mmg tau kebaikan susu ibu etc tp seriously mmg xtahu yg boleh bg anak mnum susu ibu sahaja tanpa top up FM... Dulu aku mmg ingat FM tu adalah benda WAJIB utk bg kat anak especially mase pegi kerja & tinggalkan anak  kt umah pengasuh... Oh, sgt tak pekanya aku dulu... & ramai jgk yg mcm aku kan kan kan... :)

Tp bile mula tahu yg aku mngandung terus naluri keibuan tu membuak-buak... Maklumla, eksaited sgt sbb after setahun jgk baru pregnant (sbb makan pil perancang, xabes study lg mase kawen oiii)... So, mmg terus buat segala mak nenek research... Segala yg berkaitan dgn pregnancy, motherhood, babyhood, breastfeeding, baby food & semua2 la aku baca... Bukan setakat save dlm laptop, tp siap print lg artikel2 yg aku suke... haha, teruja & semangat benor kan... Mase belajar dulu smpai naik hantu lecturer sbb malas nak siapkan research... Tp bab ni lajuuuuu je me'research'... Kui3...

Jadi, ikot pembacaan & pemahaman aku Exclusive Breastfeeding (EBF) ni ialah penyusuan susu ibu sepenuhnya tanpa makanan pelengkap, air kosong, FM atau apa2 yg lain la... Hanya susu ibu semata! Dan sgt digalakkan utk EBF sehingga usia anak 6 bulan... Syukur Alhamdulillah, kedua-dua puteri & putera sy dpt EBF sehingga 6 bulan... Sgt gembira & syukur sbb smua tu rezeki dr Allah... & diikuti dgn doa & usaha... Banyak sgt kelebihan menyusukan anak ni... So, bile jd ibu ni bnyk2kan la membaca ye...

P/s: Sy mmg sukeeee membaca sejak dr sek rendah lg... Tp yg berubah hanyalah topik & genre yg sy bace... Dulu segala novel cintan cintun kuhadap dgn tekun... Skrg ni mmg babai la novel2 sekalian... Xde sempatnye aku nak bace kome dah... Ku bace pasal hal mak2 je skrg ni... Plus, curi2 bace jgk pasal resepi2 masakan & travelling... Sume ni yg jd main interest aku skrg...  :)

Baby 1st semisolid food...

Sebagai seorang ibu aka SUPERMAMA (xla SUPER sgt) kite semua semestinya nak yg terbaik utk anak... Dari A sampailah ke Z... Kalo boleh semua nak TIP TOP! 

So, kalo bab nak intro baby dgn solid food ibu2 buatlah research dulu sikit2... At least kite tau ape yg boleh & ape yg xboleh... Jgn la main hentam je kan... Seeloknya tggu la baby 6 bulan dulu... Biarlah baby puas eksklusif BF dulu pastu barula kenal2kan baby dgn benda baru... Alaaa, 6 bulan je pon nk tggu kannnn... no rush ok... Sbb lpas 6 bln anak ada seluruh hidupnya utk makan, InsyaAllah... :)

Mase 6 bln nk bg makan tu pon pilihla makanan yg sesuai dulu... bg puree buah atau sayur... buat cair2 je dulu bg mengelakkan perut baby terkejut... Yela, selama 6 bln just terima susu je kan... Kesian la kat perut baby yg masih muda tu kalo tetibe terus bg benda2 berat utk diproses... 

Dan jgn lupa 4 days waiting rule jgk ye... Bg makanan yg sama utk 4 hari supaya boleh detect dgn mudah kalo anak kite ade elergik dgn sesuatu makanan... Penting jgk utk tgk makanan tertentu yg boleh sebabkan sembelit pada anak... 


                                        Carta pemakanan bayi mengikut umur bayi


                              Carta pemakanan bayi mengikut kategori makanan


Haaa, dua carta ni la yg jd rujukan aku & ramaaaaiiii ibu2 di luar sana semestinya, selain drpd group2 dlm FB yg menyokong pemberian homemade solid food utk baby & juga pelbagai artikel lain yg jd santapan aku hari2... Hehehe... Nak jd mama terbaik katenye... Krdt pic to Google & wholesomebabyfood.com... Sekian dulu... :)


Rayyan already 7 months...



Semalam, 26/01/14 my Mr. Sonshine, Muhammad Izzul Rayyan dh genap 7 bulan...
So, mama pon dgn penuh bersemangat intro new food utk Rayyan...
Mama bg plain rice porridge kt Rayyan...
Sebelum ni Rayyan just makan buah & sayur je...
Ni senarai yg dh passed... (pear, apple, sweet potato, carrot, butternut squash, banana, green beans)

Penerimaan Rayyan ok la... Abes jugak 1 bekas kecik set baby bullet tu...
Tp jenuh jgk la nk bg makan sbb Rayyan skrg suke sembur2 mase makan...
Hai la anak... Ni pon mkn smbil main2 & jalan2 dgn walker...
Harap2 Rayyan ok je & xsembelit etc...